Nytt i stadsbilden: vem som helst kan hyra roddbåt

Helsingfors får ett nytt och piggt tillskott i stadsbilden. Bild: Pressbild

Någon gång i maj anländer de blå roddbåtarna till Tölöviken, Bredviken och Nordsjö. Helsingfors följer Esbos exempel och testar nu på ett nytt koncept.

Det är företaget Skipperi, som Helsingfors stad samarbetar med, som tillhandahåller roddbåtarna. Just nu finns det bara information på finska på webbplatsen, men översättningarna till svenska och engelska kommer om några veckor, säger vd:n Kristian Raij till HBL.

Exakt när hyresroddbåtarna sjösätts är fortfarande oklart.

– De tillverkas i fabriken just nu, men någon gång i maj blir det.

I fjol tog Esbo in roddbåtarna till Kägelstranden, Gäddvik, Nokkala och Björnviken.

– Vi fick ett väldigt positivt mottagande i fjol, och fortsätter där i år.

I Helsingfors kommer roddbåtarna att kunna hyras vid kafé Torpanranta på Munksnässtrand, Finlandiahusets kafé Veranda och vid Solviks badstrand i Nordsjö. Det finns också planer på att båtarna ska finnas i Hertonäs.

Det kostar 25 euro att hyra dem för hela säsongen. Då får man ro tre timmar åt gången. Det är inte möjligt att hyra en båt bara för en gång.

Enligt Kristian Raji har Esboborna mest varit intresserade av att ro ut för att fiska eller för att njuta av solen på någon ö. Därför har de inte gjort det möjligt att återlämna båten på ett annat ställe, till exempel på andra sidan av kommungränsen.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning