Nytt hot om strejk i fastighetsservicebranschen

Ett flertal stora företags verksamhetsställen skulle beröras och på två företag skulle alla anställda vara i strejk.Bild: lehtikuva/Outi Mustonen

Servicefacket PAM utvidgar arbetskonflikten inom fastighetsservicebranschen och varslar om en andra strejk.

Styrelsen för PAM beslöt på torsdagen att varsla om strejk mellan den 12 mars klockan 6 och den 15 mars klockan 6.

Det är fackets andra varsel. Sedan tidigare har man varslat om strejk mellan den 1 mars klockan 6 och den 3 mars klockan 6.

PAM har sedan tidigare även utlyst ett övertidsförbud som berör 1 000 arbetstagare. Strejken skulle utvidga arbetskonflikten till att omfatta 2 000 anställda.

Ett flertal stora företags verksamhetsställen skulle beröras och på två företag skulle alla anställda vara i strejk.

Med strejkvarslet vill facket skynda på en lösning i avtalsförhandlingarna.

– Med finns flera betydande industri- och produktionsanläggningar där våra medlemmar arbetar i företag inom fastighetsservice, säger Ann Selin som är ordförande för PAM.

Arbetsavtalsförhandlingarna inom fastighetsservicebranschen avbröts i början av februari. Sedan mitten av februari har man fört förhandlingar under ledning av riksförlikningsmannen.

– Saker och ting har ännu inte gått framåt i den mån att det skulle finnas en tro på att en lösning kan hittas, säger Selin.

Selin beklagar att man tvingas ta till strejkvapnet.

– Vi ber om förståelse av dem som drabbas av det här. Det handlar om våra medlemmars liv, inkomst och viktiga villkor för deras jobb i framtiden. För de sakerna har alla i Finland rätt att agera och uttrycka sin åsikt, säger Selin.

Kollektivavtalet för fastighetsservicebranschen omfattar cirka 70 000 arbetstagare. Inom branschen arbetar bland annat städare, fastighetsskötare och gårdskarlar.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00