Nytt hopp om skolstart i Finlands minsta kommun Sottunga i höst

Det finns plats för många elever och dagisbarn i den stora skolbyggnaden i Sottunga, och nu kanske det blir nytt liv i skolan som annars måste stängas till hösten i brist på barn. Bild: SPT-Nya Åland/Kiki Alberius-Forsman

Skolan i Finlands minsta kommun Sottunga har varit nedläggningshotad från hösten. Men nu har en Ekenäsfamilj redan sålt sitt hus och vill flytta till kommunen, och åtminstone en barnfamilj till från Sverige funderar på en flytt.

I vår går den åländska kommunen Sottungas sista skolbarn ut skolan som stänger till hösten om inget mirakel inträffar. Men nu kanske miraklet faktiskt är på väg att hända.

– Vi har redan sålt vårt hus i Ekenäs och är på väg att flytta till Åland där vi bott tidigare, berättar Lotta Spennert för Nya Åland.

Familjen vill helst av allt bosätta sig i Sottunga.

– Så blir det om vi får med oss en till barnfamilj med åtminstone ett barn i skolåldern. Vi vill inte flytta till en ö där vårt barn är det enda barnet, men om eleverna blir åtminstone två i skolan så räcker det för vår del eftersom vi jättegärna vill bo på ön, säger Spennert.

Hon har haft kontakt med en familj som nu bor i Sverige och som också är intresserad av en flytt till Sottunga.

Före slutet av april

Spennert hoppas nu på att också andra barnfamiljer som är nyfikna på att bo i skärgården nappar. Men det är bråttom, före slutet av april måste kommunen veta om det finns elever till hösten eller inte och om man ska anställa lärare eller låta bli.

Om det finns elever ordnas skolgång fem dagar i veckan i Sottunga.

Varför fastnade ni för Sottunga?

– Vi hyr sommarhus i Sottunga för fjärde året och har vänner som bor på ön. Vi tycker väldigt mycket om lugnet på ön. Det är en bra uppväxtmiljö för vårt barn och det skulle vara roligt om vi kunde få byn att leva igen. Allt finns ju där: apotek, bibliotek, gym, butik och en jättefin skola.

Butiksföreståndaren och bed & breakfast-ägaren Lotta Bäcksbacka-Karlsson i Sottunga är glad över inflyttningsplanerna.

– Varje individ är viktig här och det finns lediga lägenheter och hus att hyra för de barnfamiljer som vill bo i Sottunga. Vi vill gärna sprida budskapet och skapa en positiv cirkel – om ett par barnfamiljer flyttar hit så kanske de drar med sig fler, säger hon.

Skapa din framtid vid Yrkeshögskolan Novia

Yrkeshögskolan Novia är en studerande- och arbetslivsnära entreprenörsmässig högskola med högklassig utbildning på fyra orter: Vasa, Åbo, Raseborg och Jakobstad. Novia har ca 4000 studerande, och vi tog pulsen på några av dem. 19.3.2020 - 15.23

Mer läsning