Nytt förslag till generalplan för Östersundom

Bild: Helsingfors stad

Ett förslag för en ny generalplan för Östersundom är färdig. I jämförelse med den föregående planen från 2015 har man i den nya planen tagit i beaktande naturvärden och den nya, rakare metrolinjen.

Markanvändningen på Sundberg samt anslutande Husö och Ribbingsö avgörs i ett senare skede med en separat delgeneralplan. Den planerade metrostationen Sundberg har strukits ur planeringen. Helsingfors stad uppskattar att det i framtiden finns drygt 80 000-100 000 invånare på området. Byggandet ska ske mellan 2030 och 2040. I Västersundom, på gränsen mellan Helsingfors och Vanda, har planen ändrats så att området som omger Westerkulla gård tillsammans med Svarta backen och Sibbos storskog bildar ett stort, enhetligt område.

– I planeringen av Östersundom har man beaktat både den framtida tillväxten och naturskyddet. De ekonomiska förutsättningarna för att genomföra planen har också förbättrats, säger Mikko Aho, som är sektorchef på Helsingfors stads miljösektor.

Det nya generalplaneförslaget behandlas av Östersundomkommittén den 26 juni. Kommittén består av representanter från Helsingfors, Sibbo och Vanda och mer om generalplanen kan man läsa på http://yhteinenostersundom.fi.

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33