Nytt finländskt OS-brons: Damlejonen höll för trycket i thriller

Finlands och OAR:s kamp om en OS-medalj blev en nagelbitare – men Finland höll ut. Bedrövelsen i Sotji är ett minne blott, nu är det bronsfest som gäller. – Det är fantastiskt, säger Ronja Savolainen till Yle.

Finland var skäret före OAR och vann bronsmatchen knappt. Bild: Jussi Nukari/Lehtikuva

Damlejonen avslutade OS med segervrål och glädjetårar. Det gick inte att ta miste på hur mycket OS-bronset betydde. Stommen i laget var med i den blytunga kvartsfinalförlusten i Sotji – nu har Finland äntligen tagit revansch och är tillbaka där laget hör hemma: i världstoppen.

Efter olidligt spännande slutminuter skrek spelarna ut sin glädje, kastade bort klubbor och handskar och samlades i en stor kollektiv omfamning bakom det egna målet. Tårarna flödade. Med USA och Kanada i en annan hockeysfär smakar ett brons i damernas ishockey som guld.

– Det är fantastiskt, det går inte att beskriva med ord, säger Ronja Savolainen till Yle.

Kaptenen Jenni Hiirikoski har svårt att hitta orden.

– Jag minns inget av den tredje perioden. Vi spelade en fantastisk turnering och Ryssland gjorde det tufft för oss. I åtta år har jag väntat på att spela om medaljer, Sotji gav oss mer kraft.

Tidigt ledningsmål

Bronsmatchen mot det ryska laget var spännande från den första matchminuten till slutsummern.

Finland inledde vassast: Petra Nieminen förde upp Finland till 1–0 i den första perioden då hon styrde in Minttu Tuominens backhand i mål. Uddamålsledningen höll i sig till den första pausvilan.

Den andra perioden började lika bra som den första. Matchklockan hade tickat i tio sekunder då Susanna Tapani prickade in 2–0 efter superbt förarbete av stjärnan Michelle Karvinen.

Men matchen var inte klappad och klar. OAR reducerade med ett skott i krysset och blåste liv i matchen. Tio minuter senare fintade Linda Välimäki bort den ryska burväktaren och gav Finland ett tvåmålsförsprång.

Segervrål till slut

Den sista perioden blev en thriller.

Jenni Hiirikoski drog på sig en onödig utvisning, som OAR utnyttjade. Ljudmila Beljakova – som passade till OAR:s första mål – reducerade till 2–3 med 14 minuter kvar av matchen efter att hela det finländska försvaret åkt bort sig.

OAR vädrade morgonluft och satte in en till växel samtidigt som Damlejonen oroligt sneglade på matchklockan. Det osade bränt ett par gånger – men Finland höll ut i kampen mot klockan och vann med 3-2. Det var samma segersiffror som i bronsmatchen mot Sverige i Vancouver 2010.

Team Finland firar medaljen i Kwandong Hockey Centre. Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

Minnamari Tuominen var ett enda stort leende då framför Yles tv-kameror efter matchen.

–  Det här känns otroligt bra, säger Tuominen mellan fnitterattackerna.

Glädjen gick inte att ta miste på. Spelarna vrålade, kastade bort klubbor och handskar och samlades i en stor kollektiv omfamning bakom det egna målet.

Finland har tagit fyra medaljer i OS – samtliga brons. Krista Pärmäkoski slutade trea i skiathlon och på 10 kilometer fritt. Enni Rukajärvi tog brons i slopestyle.

Hela laget på isen. Bild: EPA/STR

Venla Hovi och Michelle Karvinen kysser isen. Bild: Lehtikuva/AFP/Jung Yeon-Je

Lagmedlemmarna firar efter matchen. Bild: EPA/STR

Bild: EPA/STR

Matchfakta

Finland–OAR (Ryssland) 3–2 (1–0, 2–1, 0–1)

1–0 02.23 Petra Nieminen (Minnamari Tuominen) pp

2–0 20.10 Susanna Tapani (Michelle Karvinen)

2–1 22.40 Olga Sosina (Ljudmila Beljakova)

3–1 32.18 Linda Välimäki (Venla Hovi)

3–2 46.03 Ljudmila Beljakova (Maria Batalova)

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33