Nytt coronafall i Södra Österbotten – överläkare oroad över utvecklingen

Ytterligare ett fall av coronaviruset bekräftades i Södra Österbotten i fredags. Bild: Jeanette Östman/SPT

Infektionsöverläkare Elina Kärnä vid Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt understryker att coronapandemin inte är förbi trots att virusläget har lugnat sig i landet. Avstånd och hand- och hosthygien är fortsättningsvis ytterst viktigt, säger hon.

Ytterligare ett fall av coronaviruset har bekräftats i Södra Österbotten. Infektionsöverläkare Elina Kärnä säger att fallet bekräftades vid ett annat laboratorium i Finland.

– Vi fick veta om fallet på fredagen och smittokällan är känd, säger Kärnä.

Under de senaste månaderna har sjukvårdsdistriktet varit närapå fritt från nya coronafall. Den 23 maj bekräftades ett fall, sedan gick närapå åtta veckor innan följande fall och nu då över en vecka innan det nu aktuella fallet.

– Jag är aningen oroad över utvecklingen. Det märks tydligt att folk har börjat röra på sig mera och då kan även risken för smitta öka, säger Kärnä.

Kärnä säger att det inte endast är i frågan om coronaviruset som man nu kan urskilja att många möjligen glömmer att hålla fast vid avstånden och handhygienen.

– Under den senaste tiden har vi också inom sjukvårdsdistriktet sett en ökning av andra virusinfektioner, exempelvis av enteroviruset, vilket tyder på att allt fler kanske börjat glömma avstånden och handhygienen.

Kärnä understryker att coronapandemin inte är förbi vare sig i Finland eller i övriga länder. Därmed bör man fortsättningsvis hålla i minnet att hålla avstånd till andra samt att sköta sin hand- och hosthygien trots att många begränsningar luckrats upp.

– Ju mer man rör sig, desto mer tillfällen finns det där man kan råka ut för exempelvis risken att avstånd inte hålls. Speciellt i butiker och i samband med evenemang och folksamlingar tenderar avståndet lätt att bli bortglömt då virusläget i landet lugnat sig, säger Kärnä.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning