Nytt brexitavhopp: Rudd lämnar Johnsons regering

Arbetsmarknadsminister Amber Rudd lämnar den brittiska regeringen. Bild: Victoria Jones/TT-AP

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har drabbats av ytterligare ett tungt avhopp. Arbetsmarknadsministern Amber Rudd lämnar regeringen och det Konservativa partiet."Jag kan inte se på när goda, lojala, moderata konservativa stängs av", skriver hon på Twitter.

Amber Rudds besked gavs först på sociala medier och senare, i en intervju med The Sunday Times , utvecklade hon varför hon inte längre vill vara en del av regeringen.

– Jag visste och accepterade att premiärministern inte kunde utesluta ett EU-utträde utan avtal. Jag hoppades verkligen att regeringen skulle anstränga sig för att få till ett avtal, men för tillfället ligger alltför mycket fokus på en "no deal", säger Rudd till tidningen.

Hon tar också avstånd från premiärministerns behandling av 21 av det Konservativa partiets ledamöter, som tvingades lämna partiet efter att ha gått emot Boris Johnson i veckans omröstningar.

– Det här visar att det inte finns någon plats i det Konservativa partiet för personer som har avvikande åsikter när det gäller EU. Och det kan jag inte stå bakom, säger Rudd och beskriver Johnsons tilltag som en "attack på anständigheten och demokratin".

Ministeravhoppet sker efter en turbulent vecka i brittisk politik där oppositionen tog över dagordningen i parlamentet och röstade fram en lag som tvingar Boris Johnson att be om en förlängning av förhandlingstiden med EU. Förutom Rudd har även Boris Johnsons egen bror, Jo Johnson, lämnat regeringen och enligt tidningen The Guardian sätter avhoppen ytterligare press på flera andra ministrar som motsätter sig ett avtalslöst utträde ur EU.

Skapa din framtid vid Yrkeshögskolan Novia

Yrkeshögskolan Novia är en studerande- och arbetslivsnära entreprenörsmässig högskola med högklassig utbildning på fyra orter: Vasa, Åbo, Raseborg och Jakobstad. Novia har ca 4000 studerande, och vi tog pulsen på några av dem. 19.3.2020 - 15.23

Mer läsning