Nytt bråk om Italiens ekonomi – "Om ditt barn hungrar, vad gör du då?"

Italiens vice premiärminister Matteo Salvini vill trotsa EU och öka statens kostnader. Bild: Miguel Medina/Lehtikuva-AFP

Italien bryter mot EU:s budgetregler. Det slår EU-kommissionen fast. Nu ökar risken för att Italien tvingas betala böter till EU.Bakgrunden är Italiens skenande statsskuld, enligt EU-kommissionen som yttrade sig i dag.

Om EU-länderna inom två veckor ställer sig bakom kommissionen kan Italien senare tvingas att betala över 3 miljarder euro. EU:s finansministrar tar ställning när de möts i början av juli.

EU:s finanskommissionär Pierre Moscovici säger att avgörandet ligger i Italiens händer eftersom den italienska regeringen fattar beslut om landets ekonomiska politik.

Stigande räntor

Italien är eurozonens tredje största ekonomi och många bedömare har varnat för att de svaga italienska statsfinanserna kan slå hårt mot tilltron till landets ekonomi. Ett tecken på det är att de italienska räntorna har stigit under våren.

En skakig italiensk ekonomi kan få svåra återverkningar för de andra euroländerna.

Läs också: Marknaden lugn efter valet – "Italien en ökad risk"

Förra året undgick Italien med nöd och näppe att straffas av EU eftersom landets regering gick med på att utöka sitt sparbeting genom att skärpa målet för sitt budgetunderskott för 2019 från 2,40 till 2,04 procent av BNP.

Den italienska statsskulden var 132 procent av BNP 2018. EU:s gräns är 60 procent.

Det blåser alltså upp till ny storm om den italienska statens svaga finanser. Italiens vice premiärminister Matteo Salvini från högerpopulistiska Lega riktar hård kritik mot euroländernas regelverk.

– Om ditt barn hungrar, vad gör du då? Följer du gränsdragningarna eller tittar du över gränsdragningarna så att ditt barn kan äta? Ditt barn kommer alltid i första hand, säger Salvini enligt Reuters.

Slapp straff

EU anser att den italienska staten måste spara. Men den sittande regeringen, med vice premiärminister Matteo Salvini från högerpopulistiska Lega i en allt mer dominerande roll, vill att staten ska öka sina utgifter och samtidigt sänka skatterna.

Den Internationella valutafonden (IMF) har också varnat för att den italienska statens budgetunderskott kan hota den ekonomiska stabiliteten inom eurozonen.

Samtidigt som tonen skärps mot Italien, slipper Spanien de åtgärder som nu riktas mot Italien eftersom kommissionen ger klartecken för den spanska regeringens strama ekonomiska politik.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning