Nytt bottenrekord för turkisk lira

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan trycker på för att centralbanken ska sänka styrräntan och få fart på kreditgivningen. ArkivbildBild: TT/AP/Kayhan Ozer

Den turkiska liran, en av årets slagpåsar på valutamarknaden, har noterat ett nytt bottenrekord. Valutan tyngs av osäkerheten kring hur stort inflytande landets president Recep Tayyip Erdogan har över landets centralbank.

Erdogan, som själv beskriver sig som en räntornas fiende, har länge tryckt på för sänkta turkiska styrräntor för att få fart på den turkiska ekonomin. I veckan har han höjt tonläget och sagt att han efter valet den 24 juni kommer att stärka greppet om den ekonomiska politiken.

Liran föll till 4:50 lira per dollar efter uttalandet och har därmed tappat 15 procent sedan årsskiftet.

Turkiets centralbank säger sig vara redo att ingripa om prisbildningen skenar i väg. Samtidigt rapporterar turkiska medier om att det ska hållas ett möte mellan centralbankschefen Murat Cetinkaya och Erdogan, vilket fått liran att återhämta sig något.

Svenska Sigtunaskolan lockar med högklassiga studier i anrik och internationell miljö

Intresserad av en internationell gymnasieutbildning och av att testa dina vingar utomlands? På svenska Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket kan det förverkligas under trygga och inspirerande förhållanden som samtidigt öppnar många dörrar. 15.2.2019 - 09.22