Nytt bostadsområde för klimatflyktingar

Bild från cyklonen Amphan i den bangladeshiska staden Shyamnagar tidigare i år. Cyklonen ledde till att tiotusentals människor förlorade sina hem. Nu har bangladeshiska myndigheter invigt ett nytt bostadsområde i staden Cox's Bazar tillägnat klimatflyktingar. Bild: Abu Sufian Jewel/AP

Samtidigt som en stor del av Bangladesh är översvämmat, inviger landets sitt största bostadsprojekt för klimatmigranter. Det handlar om ett helt nytt område i landets södra delar.

Det nya bostadsområdet, som är beläget i Cox's Bazar i södra Bangladesh, ska till att börja med ge bostäder åt 650 familjer som har förlorat sina hem vid olika väder- och klimatrelaterade händelser. Och fler hus ska vara på gång, enligt nyhetsbyrån AFP.

– Det är inte tillräckligt och kommer inte räcka till alla. Men det är någonting, säger Saleemul Huq, chef för forskningsinstitutet International Centre for Climate Change and Development.

Försvinnande ö

I ett slumområde utanför Cox's Bazar finns en av landets största bosättningar av klimatmigranter. Där bor 40 000 människor varav de flesta kommer från ön Kutubdia, som ligger utanför landets sydliga kust och till 40 procent har försvunnit under vattnet.

Jobadia Begum är en av många som flytt ön och kommer vara bland de första som får flytta in i de nya husen för klimatmigranter.

– Vårt hus på Kutubdia förstördes i en cyklon och vi tog skydd i slumområdet utanför Cox's Bazar. Men under högvatten så hamnar även det här området under vatten, säger hon till AFP.

Hårt utsatt

Bangladesh är ett av de länder som är mest utsatt för klimatförändringarna, enligt FN. Årligen förlorar tusentals människor i Bangladesh sina hem till följd av väder och klimatrelaterade händelser.

– Allting som klimatförändringarna orsakar drabbar Bangladesh: havsnivåhöjningen, cykloner, översvämningar och torka. Dessa saker händer allt oftare runt om i Bangladesh och drabbar miljoner människor. Därför ses Bangladesh som ett av de hårdast drabbade länderna för klimatförändringarna samtidigt som befolkningen är stor och fattigdomen utbredd, säger Saleemul Huq.

Fram till år 2050 riskerar en sjundedel av Bangladeshs befolkning att ha tvingats flytta till följd av händelser kopplade till klimatförändringarna, enligt Internationella valutafonden (IMF).

Bangladesh har ungefär 165 miljoner invånare (2017).

En tredjedel av invånarna riskerar att tvingas flytta fram till 2050 på grund av havsnivåhöjning och floderosion, som uppskattas leda till att 17 procent av landet försvinner och 30 procent av matproduktionen.

Samma år uppskattas befolkningen ha ökat till 250 miljoner.

Vattennivån globalt höjdes med i genomsnitt fem millimeter per år mellan åren 2014 och 2019. Mellan åren 2007 och 2016 höjdes den med fyra millimeter per år.

I Sunderband har havsnivåhöjningen uppmätts vara dubbelt så hög.

Höjningen av havsnivån beror till störst del på en ökad glaciärsmältning.

Källor: UNDP, WMO, Världsbanken, IMF, Indian Institute of Remote Sensing

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning