Nytt blodprov mäter sjukdomsrisk bättre än traditionella metoder

Bild: Mostphotos

Ett finskt företag har tagit fram ett blodprov som förutspår kommande sjukdom bättre än nuvarande mätare.

För att göra riskanalyser och förebygga risken för patienter att insjukna i till exempel hjärt- och kärlsjukdomar har vården hittills haft rätt trubbiga verktyg att arbeta med. På mottagningarna används till exempel Finriski-mätaren, som hjälper till med riskanalysen utifrån frågor och svar om ålder, kön, blodtryck, rökvanor och kolesterolvärden.

– Problemet med de här frågeblanketterna är att de bygger på riskfaktorer man kände till redan på 60- och 70-talet och på information från stora befolkningsdata, men att de egentligen inte visar vem som insjuknar och vem som inte gör det. Riskfaktorerna är egentligen många fler än de som finns i frågeformulären, säger läkaren Linda Mustelin, på blodanalysföretaget Nightingale Health, som utvecklat blodprovet som tar fram 228 olika biomarkörer på en gång.

– Förutom de vanligaste värdena ger det här blodprovet detaljerad information om bland annat fettsyror och aminosyror. Det är värdefull information eftersom finstilta förändringar i ämnesomsättningen syns redan långt innan en person insjuknar, säger hon.

Det detaljerade blodprovet kunde användas bland annat för att analysera risken för diabetes av typ 2 och för att följa resultatet av livsstilsändringar.

– Biomarkörerna ändrar när man motionerar mer eller ändrar dieten så man kan se hur kroppen reagerar, säger hon.

Nightingale Health arbetar för tillfället inte med analyser för enskilda patienter. De 500 000 prover man analyserat hittills har varit för forskningsbruk, men ett blodprov av den här typen kan i framtiden vara intressant till exempel för företagshälsovården, som fokuserar starkt på att förebygga sjukdomar.

– Ett prov kostar ungefär lika mycket som det kostar att mäta kolesterolet i dag, säger Mustelin.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning