Nytt bekvämt alternativ

Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

Regeringskrisen fick på tisdagen flera överraskande vändningar och kunde avblåsas då sannfinländska avhoppare anmälde stöd och intresse.

Regeringen räddades av att Sannfinländarnas riksdagsgrupp sprack fullständigt. Hälften av medlemmarna i riksdagsgruppen lämnade den och bildar nu en egen grupp – Nytt alternativ, (NA).

Det gav statsminister Sipilä ett nytt alternativ att bolla med. Samtidigt fick han ett alternativ som är bekvämt, troligtvis problemfritt och som kan ge en odramatisk fortsättning för Sipilä som statsminister.

Några timmar efter att NA hade uppstått meddelade Sipilä att regeringskrisen är över och att mötet med president Sauli Niinistö var inställt. Han ansåg efter att ha konsulterat statsförfattningsexperter att det inte behövs några nya regelrätta regeringsförhandlingar och föreslog att NA träder in i regeringen.

Allting gick väldigt snabbt, som om de berörda hade varit väl förberedda.

Åtminstone jämfört med det andra alternativet som kunde ha stått till buds, det vill säga att SFP och KD hade kommit in i en ny regering, är NA mycket enklare att komma överens med om regeringsprogrammet trots allt ska ses över. I praktiken är det möjligt att fortsätta med det gamla som om ingenting har hänt, eller eventuellt med mycket små korrigeringar eller kompletteringar.

I NA-gruppen, som leds av Simon Elo, finns samtliga sannfinländska ministrar som har suttit med i regeringen, också Sannfinländarnas tidigare ordförande, utrikesminister Timo Soini. Det kan inte ha varit ett lätt beslut för Soini att lämna sitt eget parti, det var en tanke han själv före partikongressen betecknade som absurd. Då han fick så många med sig gav det tillräckligt med råg i ryggen.

Också om NA nu tar Sannfinländarnas plats i regeringen borde det inte finnas någon automatik i att alla ministrar sitter kvar på sina tidigare poster. Det är överraskande om ministerportföljerna inte omfördelas redan eftersom den nya gruppen är nästan hälften mindre än Sannfinländarna tidigare. Det här kan höra till de frågor som det ännu kanske bryts arm om.

Vad förändras när regeringen fortsätter med Centern, Samlingspartiet och Nytt alternativ som koalition? Säkert väldigt lite.

De allra mest invandrarfientliga och EU-kritiska finns inte längre kvar i ett regeringsparti och det kunde på något sätt markeras i ett uppdaterat regeringsprogram – om de avhoppade sannfinländarna är redo för det. Men det är högst osäkert och kommer knappast att krävas av Centern och Samlingspartiet som hittills har omfattat den gemensamma linjen.

Orpos och Sipiläs betoningar av en god värdegrund då Halla-aho i måndags skickades på porten kunde också hållas på ytan i någon form. Det skulle bekräfta att det låg någonting bakom betoningarna.

Att Sannfinländarna sprack är inte en enorm överraskning. Däremot nog omfattningen och att också tidigare anhängare av Halla-ahos njugga manifest lämnade honom. Bland dem riksdagens talman Maria Lohela. I sinom tid kommer hon väl att ersättas på talmansposten av en samlingspartist.

Det kan också betecknas som en överraskning att Halla-ahos motkandidat i ordförandevalet Sampo Terho lämnade Sannf. Han har själva sagt att hans och Halla-ahos linje är mycket liknande. Kanske hans beslut mognade då han insåg att ministerportföljen kan räddas.

Sannfinländarna delas nu så att den falang som bygger på Landsbygdspartiets arv bryter sig ut, medan den grupp som i huvudsak driver en starkt invandrarfientlig och EU-kritisk politik fortsätter under Jussi Halla-ahos ledning i Sannfinländarna. Den kan nu bli ännu fränare i sin linje eftersom det inte längre finns någon inre moderatare motkraft.

Tommy Westerlund Ledarskribent