Nytt åtal mot mannen som dömdes för planerad attack mot Helsingfors universitet

Mannen som nu åtalas har tidigare blivit dömd för en planerad attack mot Helsingfors universitet som skulle sluta i över femtio döda. Bild: SPT/Ari Sundberg

Helsingfors åklagarämbete har väckt åtal mot en man som misstänks för förberedelse till grovt brott mot liv. Det är redan andra gången för mannen i fråga.

En kring 30-årig man har blivit åtalad för förberedelse till grovt brott mot liv eller hälsa i Helsingfors tingsrätt. Mannen har tidigare dömts till över tre års fängelse för en planerad attack mot Helsingfors universitet.

Dessutom åtalades mannen för narkotikabrott, innehav av barnpornografisk bild och innehav av föremål eller ämne som kan användas för att skada andra. Detaljerna i åtalet blir offentliga när huvudförhandlingen inleds.

Det som är känt är att det planerade dådet skulle ske i Helsingfors i december i fjol. Centralkriminalpolisen kom mannen på spåren tack vare sin egen spaningsverksamhet och grep honom. Han häktades i tingsrätten några dagar före julafton.

Mannen dömdes till över tre års fängelse för bland annat förberedelse till grovt brott mot liv och hälsa i tingsrätten och hovrätten år 2014. Då planerade mannen och hans kvinnliga vän en attack som skulle resultera i över femtio dödsoffer.

Kvinnan bedömdes som otillräknelig och blev utan straff.

Åtalet kommer att behandlas i Helsingfors tingsrätt i mars.

Nyhetsbyrån STT var först med att skriva om åtalet.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning