NYT-kolumnist: Trump har finlandiserat USA – skulle aldrig opponera sig mot Putin

Donald Trump ska träffa Vladimir Putin i Helsingfors den 16 juli. Bild: Lehtikuva/Timo Jaakonaho

Helsingfors-mötet mellan Rysslands och USA:s presidenter väcker tankar om Finlands roll under kalla kriget.

– Finlandiseringen av Trumps USA är så gott som fullbordad, skriver Roger Cohen i sin kolumn för New York Times.

Under kalla kriget vågade Finland inte motsätta sig Sovjetunionen och nu vågar inte heller Donald Trump opponera sig mot Vladimir Putin, enligt Cohen. Men Trumps USA är till och med värre än Finland, skriver Cohen eftersom Finland var neutralt medan USA nu lutar mer mot Rysslands håll.

Finlandisering används för att beskriva hur ett litet land anpassar sig enligt en mäktig grannstats vilja. Den 16 juli möts Putin och Trump i Helsingfors och i Finland finns det många som ser mötet som en marknadsföringsmöjlighet. Finlandisering var kanske inte vad de hade i tankarna.

"På den internationella arenan användes finlandisering som ett skällsord för att motarbeta ökat kommunistiskt inflytande, med Finland som ett varnande exempel för de västeuropeiska staterna", står det i Uppslagsverket Finlands beskrivning av ordet.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning