Nystart för Guggenheim – "Jag hann redan svikta i tron"

Många stadsbor är nog glada om parkeringen försvinner och det i stället byggs något förnuftigt på tomten vid Saluhallen. Men vad göra med långtradarna som kör in och ut i hamnen? Bild: Jussi NUkari

Biträdande stadsdirektör Ritva Viljanen och bankiren Ari Lahti skiner i kapp med solen som på torsdagsförmiddagen lyste upp parkeringen vid Saluhallen. ”Nu kan Guggenheim byggas.”

Det finns förstås andra åsikter, kritiker som menar att museet som redan har en tomt i Södra hamnen fortfarande är alldeles för dyrt för stadsborna. Det nya förslaget som minimerar stadens driftskostnader är klart fördelaktigare än de planer som Helsingforspolitikerna tidigare stoppat.

– Efter att också regeringen sade nej i början på hösten tänkte jag att hur ska det här nu gå vägen men sedan fick vi in nya uppgifter och gjorde nya räkneövningar, säger Ritva Viljanen.

Hon backades upp av stadsdirektör Jussi Pajunen.

– Han uppmanade mig att fortsätta med utredningen.

I regeringen var det Sannfinländarna med utrikesminister och partiordförande Timo Soini som högsta rösten som vägrade godkänna statens stöd till Guggenheimmuseet. Den åsikten kan faktiskt ha satt fart på insamlingen av privata pengar. Den har gått så bra att Ari Lahti som är ordförande i stödföreningen Guggenheim Helsingfors inte riktigt vill tro att det är sant.

– Över 66 miljoner euro. Det är otroligt att stå här och säga det, säger han i stadshuset över en kopp kaffe.

Genuint privata är alla pengarna inte. Bland dem som lovat bidra är statsägda Finavia, Finnair där staten är minoritetsägare samt rederierna Silja Tallink, Viking och Eckerö som alla årligen får stora statsbidrag.

Ari Lahti var glad redan på onsdagen när statsminister Juha Sipilä (C), som informerats om det nya G-förslaget i förväg, skrev på Twitter att han välkomnar projektet.

Biträdande stadsdirektör Ritva Viljanen tror på siffrorna. – De har kollats och dubbelkollats av de bästa experterna, säger hon. Bild: Richard Nordgren

Bankiren Lahti kunde ändå inte låta bli att rikta lite kritik mot regeringen.

– Staten är den som får mest nytta av museet i form av skatter.

Det är turisterna som ska hämta pengarna. Viljanen och Lahti säger att den årliga besökarsiffran 550 000 är realistisk men för säkerhets skull har man också räknat med 350 000 besökare. Maija Tanninen-Anttila, chef för Helsingfors konstmuseum HAM bekräftar:

– Siffrorna är realistiska.

Hemlighetsmakeriet fäller?

Vad säger de förtroendevalda, de som förväntas fatta beslut igen? Kritiken verkar vara hårdast i SDP. Fullmäktigegruppens ordförande och stadsstyrelsens vice ordförande Osku Pajamäki säger till Helsingin Sanomat att han inte vill ha museet fast det skulle vara gratis.

Till HBL säger SDP:s Thomas Wallgren att hans uppfattning är att projektet inte enbart kommer att falla på pengarna utan också på att beredningen har varit så undermålig.

– Det klantiga hemlighetsmakeriet passar inte alls in i vår nordiska öppenhetstradition och får hela museet att framstå i en löjlig, för att inte säga suspekt, dager. Om projektet är bra och dess tillskyndare tror på det, så är det enda rätta att ta med stadsborna och sakkunnigorgan, inklusive den direktion för konstmuseet som jag leder, i beredningen i stället för att smussla som man nu har gjort.

Arkitekttävlingen för Guggenheimmuseet avgjordes sommaren 2015. En kvalificerad gissning är att stadsstyrelsen som 2012 stoppade det föregående försöket ganska odramatiskt slussar den nya planen vidare till stadsfullmäktige. Fullmäktige är det högsta beslutande organet i Helsingfors och där kan det bli mera dramatiskt med ett kommunalval i april 2017.

– Det här förslaget är bra för hela Finland och särskilt för Helsingfors som behöver bli en ännu trevligare stad, säger Ari Lahti.

Också Ritva Viljanen marknadsför museet med trivselfaktorer men framför allt sysselsättningsgraden som hon säger är dålig i Helsingfors men kan bli bättre tack vare Guggenheim.

Om politikerna säger ja ska det filas på detaljplaner. Långtradarrallyt i Södra hamnen är en knepig fråga. Frakten är viktig för både Silja Tallink och Helsingfors Hamn.

– Jag har ingen aning, jag vet inte om någon funderat på en lösning, säger Ari Lahti.

Detaljplaneringen pågår i ett par år och sedan ska spaden ned i marken. Museet kan öppna 2020 eller 2021, beroende på besvären som säkert lämnas in.

– Inträdet till Ateneum är 15 euro. Guggenheimmuseet är inte dyrare, lovar Ari Lahti.

Helsingfors stadsstyrelse får på måndag ta ställning till ett nytt förslag om Guggenheim-museet.

I det nya förslaget är andelen privata medel större än förut, 66,4 miljoner euro.

Den uppskattade budgeten för att bygga Guggenheim i Helsingfors är 130 miljoner euro varav Helsingfors stads andel skulle vara högst 80 miljoner euro och Understödsstiftelsens för Guggenheim 15 miljoner euro.

Enligt förslaget ska man för byggandet grunda ett fastighetsbolag som tar ett lån på 35 miljoner euro. Helsingfors skulle äga 84 procent av bolaget och stiftelsen återstoden.

I den nya modellen skulle Helsingfors stad alltså vara den huvudsakliga ägaren och ansvara för dess fastighetsutgifter. Staden skulle inte i övrigt finansiera museets verksamhet.

Fastighetsutgifterna skulle vara uppskattningsvis 6,5 miljoner euro årligen, det inbegriper bland annat räntor på kapitalet, hyrorna till Helsingfors stad för tomten samt byggnaden och underhållskostnaderna för själva byggnaden.

Understödsstiftelsen för Guggenheim Helsingfors skulle ansvara för museets verksamhet. Driftskostnaderna bedöms vara kring 11,6 miljoner euro och museets inkomster 11,2 miljoner om året. Man har till inkomsterna räknat med statens årliga stöd på 1,3 miljoner euro vilket enligt stiftelsen är i linje med vad andra museer i samma storleksklass får. Löfte om bidrag gav kulturminister Sanni Grahn-Laasonen (Saml) i går, något slutligt beslut finns alltså inte.

I den nu presenterade modellen skulle licensavgiften på cirka 18,4 miljoner euro på 20 år till Solomon R. Guggenheim-stiftelsen täckas med privata medel. Understödsstiftelsen för Guggenheim Helsingfors har fått donationer för det här ändamålet. Licensavgiften har minskat med 10 miljoner dollar jämfört med de tidigare versionerna.

Byggandet av museet kan börja 2019 – om politikerna i Helsingfors stadsfullmäktige ger grönt ljus.

Läs mera på nätet: Sammanfattning av beredningsgruppens förslag www.guggenheimhki.fi/wp-content/uploads/2016/11/GHTS_Sammanfattning_av_beredningsgruppens_f%C3%B6rslag.pdf

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning