Nyskördad soppa

Färska grönsaker ger soppan både god smak och vackert utseende. Bild: TT

Lycka är att koka en enkel soppa på helt nyskördade grönsaker. Börja med att koka de hårdaste och avsluta med späda sockerärter, som bara behöver ett dopp i kastrullen.

För 4 personer, 20 minuter

4 små morötter, gärna med fästet kvar

1 litet blomkålshuvud

1 broccolistånd

3 salladslökar

1 bunt grön sparris

100 g sockerärter

1 liter grönsaksbuljong

2 dl mjölk, 3 %

2 1/2 msk vetemjöl + några matskedar vatten

4 kvistar färsk timjan

salt och vitpeppar

Gör så här:

1. Ansa grönsakerna. Små morötter kan kokas hela med lite av blasten kvar, större delas antingen på längden eller i mindre bitar. Dela blomkål och broccoli i små buketter, strimla salladslöken.

2. Koka grönsakerna i buljong gjord på tärning eller fond. Lägg i blomkål och morötter först, broccoli och salladslök efter några minuter och sparris samt sockerärter först i sista stund.

3. Tillsätt mjölken när grönsakerna nästan är mjuka. Låt det koka upp och sila ned redningen med vetemjöl löst i vatten för att undvika mjölklumpar.

4. Låt soppan sjuda ett par minuter, smaka av med salt och vitpeppar. Servera med färsk timjan.

Skapa din framtid vid Yrkeshögskolan Novia

Yrkeshögskolan Novia är en studerande- och arbetslivsnära entreprenörsmässig högskola med högklassig utbildning på fyra orter: Vasa, Åbo, Raseborg och Jakobstad. Novia har ca 4000 studerande, och vi tog pulsen på några av dem. 19.3.2020 - 15.23

Mer läsning