Nyskördad soppa

Färska grönsaker ger soppan både god smak och vackert utseende. Bild: TT

Lycka är att koka en enkel soppa på helt nyskördade grönsaker. Börja med att koka de hårdaste och avsluta med späda sockerärter, som bara behöver ett dopp i kastrullen.

För 4 personer, 20 minuter

4 små morötter, gärna med fästet kvar

1 litet blomkålshuvud

1 broccolistånd

3 salladslökar

1 bunt grön sparris

100 g sockerärter

1 liter grönsaksbuljong

2 dl mjölk, 3 %

2 1/2 msk vetemjöl + några matskedar vatten

4 kvistar färsk timjan

salt och vitpeppar

Gör så här:

1. Ansa grönsakerna. Små morötter kan kokas hela med lite av blasten kvar, större delas antingen på längden eller i mindre bitar. Dela blomkål och broccoli i små buketter, strimla salladslöken.

2. Koka grönsakerna i buljong gjord på tärning eller fond. Lägg i blomkål och morötter först, broccoli och salladslök efter några minuter och sparris samt sockerärter först i sista stund.

3. Tillsätt mjölken när grönsakerna nästan är mjuka. Låt det koka upp och sila ned redningen med vetemjöl löst i vatten för att undvika mjölklumpar.

4. Låt soppan sjuda ett par minuter, smaka av med salt och vitpeppar. Servera med färsk timjan.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning