Nypotatisen i kapplöpning med studentmössan – jordgubbarna kommer före midsommar

Bild: HBL-arkiv/Johanna Heinonen

Tjälen försenade nypotatissättningen, men värmen har bidragit positivt under växtperioden. Jordgubbarna kom däremot i gång en aning tidigare än vanligt och den första skörden väntas veckan före midsommar.

I och med att vintern drog ut på tiden fördröjdes kom nypotatissättningen med två veckor på Houtskär i Åbolands skärgård. Värmen i maj har ändå fått naturen att blomma ut. Den första potatisskörden torde försenas med maximalt en vecka.

– Det är snudd på ribban om vi hinner till studentutexamineringen. I år hade vi en traditionell vinter med tjäle i marken, en gammaldags vinter, som fick sättningen att dra ut på tiden, säger potatisodlaren Peter Karlgren.

Om den första potatisen inte kan skördas i maj blir den garanterat klar till midsommar. Oklart är hur stor skörden blir och var priset lägger sig.

– Jag vet inte exakt hur det går i resten av landet, men här på Houtskär kommer det att finnas hur mycket nypotatis som helst till midsommar.

Även jordgubbarna är på gång. Anders Lång har odlat jordgubbar i Närpes i 25 år och har tillsammans med sin bror 30–40 hektar jordgubbsfält.

– Vad vi kan se har de första plantorna börjat blomma, men inte så starkt och det är precis vad vi vill, säger Lång.

Blir det för varmt kan plantorna bli stressade. Precis som potatisen gillar jordgubbarna en aning lägre temperaturer än vad de senaste veckorna bjudit på. Den första jordgubbsskörden väntas veckan före midsommar.

– Man kan också driva plantorna med fiberduk, men vi har varit försiktiga med det eftersom det kan bli för varmt. Och därtill får man alltid mindre skörd om man kör med fiberduk, säger Lång.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning