Nynazistiska Nordiska motståndsrörelsen till domstol

Bild: Lehtikuva

Den nynazistiska Nordiska motståndsrörelsens öde i Finland kommer att prövas i domstol. Polisstyrelsen har beslutat att väcka talan för att förbjuda organisationens verksamhet här med hänvisning till att den strider mot lagen och god sed.

Talan kommer att lämnas till domstolen efter årsskiftet.

– Vi ska inte ge utrymme för våldsamma och öppet rasistiska organisationers verksamhet i det finska samhället, framhöll polisöverdirektör Seppo Kolehmainen i ett pressmeddelande förra veckan.

I föreningslagen slås det fast att en domstol kan bestämma att en förening ska upplösas om verksamheten väsentligt strider mot lagen och god sed.

Nordiska motståndsrörelsen är inte en registrerad förening men enligt Polisstyrelsen verkar den på motsvarande sätt och har ideologiska mål och etablerade verksamhetsformer.

– Man kan inte ta sig runt bestämmelserna genom att låta bli att registrera föreningen.

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54