Nynazistisk aktion i simhallen

Det behövs inga medborgargarden på simhallen. Personalen svarar för säkerheten, säger simhallens chef. Bild: Mostphotos

Nynazister genomförde en timslång aktion inne på badhuset i Kungälv, norr om Göteborg, utan att personalen avvisade dem.

Gruppen kommer att fortsätta genomföra liknande aktioner, säger Daniel Vergara på den svenska antirasistriska tidskriften Expo.

– De backar inte för att begå brott i politiska syften.

I lördags gick fem personer in på badhuset Oasen i Kungälv som betalande gäster och tog därefter på sig gröna tröjor med texten "Trygghetsvärd". Personerna, fyra män och en kvinna, berättade att de kom från den nynazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen när personalen frågade.

– Det är väldigt olustigt och är inte okej. Det är personalen som ska stå för tryggheten i simhallen, säger Krisztian Borbély, anläggningschef på Oasen.

Enligt honom blev gruppen inte avvisad från badhuset.

Inte brottsmisstänkta

– De blev ifrågasatta, och min personal blev lite ställd och överraskad såklart, och kopplade inte deras syfte, vilket jag kan förstå, säger Krisztian Borbély.

Nynazisterna lämnade badhuset efter en timme, strax innan polisen anlände till platsen. Då hade en ledig polis bland badgästerna slagit larm.

TT: Borde de inte ha avvisats?

– Det kan vi tycka i efterhand, och nu får vi se över hur vi agerar i framtiden, säger Krisztian Borbély.

Polisen har inte identifierat de fem personerna, som inte är misstänkta för brott.

– De utger sig för att vara trygghetsvärdar som inte är någon officiell titel eller funktion inom något myndighetsutövande, och kan därför inte bli föremål för föregivande av allmän ställning, säger Teodor Smedius, polisområdeschef i Kungälv.

Rutiner utreds

Kommunalrådet Miguel Odhner (S) säger att kommunen nu ska ta ställning till hur man agerar om nynazister genomför fler aktioner inne på badhuset.

– Det juridiska utrymmet är ganska begränsat eftersom det är offentliga platser för alla, säger Miguel Odhner.

Enligt Miguel Odhner försöker Nordiska motståndsrörelsen utöka sin organisation i Kungälv, eftersom de har haft svårt att få fäste i kommunen.

– De vill in, och de vill synas och höras, säger han.

TT: Kan besökare känna sig säkra på att inte utsättas för gruppen?

– Det är ingenting jag kan garantera på något sätt. Vi har extrema grupper i vårt samhälle.

"Medborgargarden"

Daniel Vergara, reporter på den antirasistiska tidskriften Expo, säger att högerextrema grupper i Sverige har börjat fokusera alltmer på att patrullera offentliga platser för att sprida sin propaganda.

– På alla de radikala sajterna hyllar man så kallade "medborgargarden" och pratar om att bilda dem. Jag tror att de kommer att fortsätta att genomföra liknande aktioner. Nordiska motståndsrörelsen har inte ett tillräckligt stort våldskapital för att störta samhället, men deras ideologi är väldigt våldsam och de backar inte för att begå brott i politiska syften. 

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning