Nynazistens advokat: Medierna målar upp bilden av en bad boy

Jesse Torniainen och Hannu Tuomainen i Helsingfors hovrätt. Bild: Martti Kainulainen

Jesse Torniainens fängelsedom för den dödliga misshandeln vid Järnvägsstationen kan förlängas från 2 till 6 år. Helsingfors hovrätt behandlade fallet i dag.

Torniainen dömdes för snart ett år sedan i tingsrätten till 2 års fängelse. Han orsakade Jimi Karttunens död med en kraftig spark i bröstkorgen. Åklagaren, Karttunens familj och Torniainen överklagade alla till hovrätten. De två förstnämnda kräver hårdare straff, Torniainen vill ha strafflindring.

Försvarsadvokat Hannu Tuomainen menar att hovrätten bör beakta den stora publicitet som målet mot Torniainen fått.

– Vi är alla lika inför lagen, eller hur? Torniainen är inte åtalad här för att vara medlem i en nazistisk organisation. Medierna upprätthåller bilden av samhällets bad boy, säger Tuomainen.

Enligt åklagaren Anja-Riitta Rinkinen finns tvärtom alla skäl att skärpa tingsrättens dom, inte minst utifrån från den åtalades kriminella förflutna.

– Och i dag gäller att det är frågan om ett rasistiskt dåd då handlingen är riktad mot en person som motsätter sig rasistisk verksamhet, säger hon.

På Stationsplatsen sägs Jimi Karttunen ha sagt till Nordiska motståndsrörelsens fanbärare "rasistclowner". Sedan spottade han i marken. Några sekunder senare hade han Torniainens känga i bröstkorgen.

– Jesse Torniainen försvarade sina kompisar, säger försvarsadvokaten Hannu Tuomainen.

Vittnet som försvann

Jesse Torniainen säger att han absolut inte hade avsikten att skada Jimi Karttunen.

– Jag hörde honom hota min vän med våld och då reagerade jag. Om jag verkligen velat skada Karttunen så skulle jag ha sparkat när han låg på marken, säger Torniainen.

Torniainen säger vidare att han kanske brottas lite på skoj, om ens det för konditionen är så usel, och har absolut inte kampsporter som hobby. Sparken i Karttunens bröstkorg var ändå som från en Bruce Lee-film. Stark ansats, hopp i luften och så – pang. Det syns klart på en otäck filminspelning som spelades upp i hovrätten, och som tingsrätten tidigare tagit del av.

Sedan tingsrätten fällde sin dom i slutet av 2016 har Torniainen hunnit med mycket. Så sent som på självständighetsdagen fastnade han på bild på Narinken där han diskuterade livligt med fanbärare i Nordiska motståndsrörelsen, som han är medlem i. Organisationen är förbjuden enligt tingsrätten i Birkaland men den domen har ännu inte vunnit laga kraft.

I november gick Torniainen med flickvän på bio i Helsingfors.

– När vi gick ut började två män skrika "mördare!" till mig. Det var massor med folk där, alla hörde.

Med det vill Torniainen säga att hans vardag fyllts av alla möjliga hot, på gatan och i sociala medier.

Men du skröt ju själv med det som hände på Stationsplatsen på Twitter? inflikade åklagaren.

– När jag hade ett Twitter-konto publicerade jag allt möjligt där, svarade Torniainen.

Rättegången fick en märklig vändning då ett vittne som både åklagaren och försvaret ville höra inte dök upp. Personen hade nog vittnat i tingsrätten men var nu försvunnen. Inget telefonnummer. Vittnet söktes omedelbart av polis men utan resultat. Hovrätten, åklagaren och försvaret nöjde sig då med att höra på ljudbandet från tingsrätten.

Karttunens jurist Jussi Haara till Torniainen: Du säger att du hörde ett hot om våld och reagerade själv med våld. Hur förklarar du det?

– Allt hände så fort. Jag ville bara få bort honom.

Varför gjorde din vän inget, han som du säger hotades?

– Tja, jag reagerade. Det var över på några sekunder.

Och så lämnade du omedelbart platsen. Varför det?

– Ja, jag stack i väg. Men före det sade jag till de andra att ta hand om situationen.

Jesse Torniainen gick själv till polisen när han förstod att Jimi Karttunen avlidit.

Om Karttunens sjukhusvistelse och hemförlovning finns olika versioner. Det är oklart exakt i vilken mån offrets drogmissbruk bidrog till döden, det är en omständighet som hovrätten förväntas ta ställning till. Enligt åklagaren som hört läkarna fick Karttunen åka hem från sjukhuset, men med önskemålet att det är bättre att stanna. Hjärnskadan var allvarlig men verkade läkas bra. Hovrätten hörde två läkare på fredagen om detaljer bakom lyckta dörrar.

– Vi är inte här för att moralisera över offrets leverne. Av obduktionsrapporten framgår tydligt att den omedelbara dödsorsaken är den där sparken i bröstkorgen som gjorde att Jimi Karttunen ramlade och slog huvudet i marken. Omvänt – ingen spark, ingen död, sade åklagaren Anja-Riitta Rinkinen i sin sluplädering.

Hovrättens dom faller senast 26.1.2018.

Artikeln har uppdaterats.

10.9.2016. Jesse Torniainen sparkar Jimi Karttunen i bröstkorgen på Stationsplatsen i Helsingfors så att Karttunen ramlar och slår huvudet i asfalten.

16.9.2016. Karttunen ringer hemifrån ett nödsamtal. På kvällen dödförklaras han på sjukhuset.

30.12.2016. Helsingfors tingsrätt dömer Torniainen till två års fängelse för grov misshandel, men inte för dödsvållande som åklagaren krävt. Domen är ovillkorlig.

I oktober 2017 åtalas Torniainen för att ha misshandlat ordningsvakter vid en fotbollsmatch i Tammerfors: 50 dagar i fängelse.

Torniainen är på fri fot i väntan på hovrättens beslut i målet som handlar om misshandeln på Stationsplatsen. Åklagaren och målsäganden yrkar på rejält strängare straff.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning