Nynazist i Tyskland döms i mordrättegång

Den åtalade högerextremisten Beate Zschäpe riskerar livstids fängelse för delaktighet i tio mord. Arkivbild. Bild: AP/Matthias Schrader

På onsdagen sätter de tyska åklagarna i München punkt för en av de största rättegångarna i Tysklands historia. Den mordmisstänkta tyska nynazisten Beate Zschäpe ska då få sin dom.

Zschäpe är den enda överlevande medlemmen av nazistcellen NSU (Nationalsozialistischer Untergrund). Terrorgruppen har erkänt nio mord på migranter begångna mellan 2000 och 2006, samt tagit på sig mordet på en 22-årig polis i Heilbronn 2007. De övriga två NSU-medlemmarna Uwe Mundlos och Uwe Böhnhardt tog livet av sig efter att ha upptäckts av polisen.

Största sedan RAF

Utöver Zschäpe står fyra män åtalade för att ha hjälpt ligan med bland annat mordvapen, pengar och id-handlingar. De riskerar upp till tolv års fängelse.

Rättegångshandlingarna sträcker sig nu över 300 000 sidor. Fler än 750 vittnen har hörts och omkring 50 olika experter har gett sina utlåtanden. Det är Tysklands största rättegång sedan målet mot Baader Meinhof-ligan på 1970-talet.

Avslöjandena om NSU har bland annat lett till att Heinz Fromm, dåvarande chef för den tyska säkerhetspolisen BFV, avgick från sin post. Det framkom att säkerhetspolisen gallrat dokument som handlade om de misstänkta NSU-medlemmarna.

Stöttades av nätverk

En rad statliga utredningar har försökt ta reda på hur de tre nynazisterna kunde undgå upptäckt så länge. En utredning slog bland annat fast att en av polisens informatörer befunnits sig på plats vid ett av morden, men att informatören varken hörde skotten eller såg det blödande offret. Den senaste utredningen kom fram till att NSU-trion fått stöd av ett "brett nätverk av nynazister".

Polisen arbetade länge utifrån teorin att vad som i tyska medier kallades för dönermorden – kebabmorden – var en del av uppgörelser i den turkiska undre världen.

Zschäpe hävdar själv att hon bara var oskyldig betraktare. Hon påstår också att hon tar avstånd från nazism och andra högerextrema ideologier.

Åklagarna yrkar på livstids fängelse för Zschäpe.

Terroristcellen NSU (Nationalsozialistischer Untergrund) bestod av Beate Zschäpe, Uwe Mundlos och Uwe Böhnhardt från Jena i östra Tyskland.

2011 hittades Mundlos och Böhnhardt döda i Eisenach, spårade till en husbil efter ett misslyckat bankrån. Zschäpe överlämnade sig till polis kort efteråt och ställdes inför rätta 2013.

Polisen hittade en dvd-film där gruppen erkände att den låg bakom nio mord mellan 2000 och 2006 – dessutom återfanns mordvapnet. Ligan har också tagit på sig mordet på en 22-årig polis 2007.

De flesta av offren var småföretagare med invandrarbakgrund. Sex var turkiska medborgare, två var tyskar med turkisk bakgrund, en var grekisk medborgare.

Morden begicks i Nürnberg, Hamburg, München, Rostock, Dortmund, Kassel och Heilbronn. Dessutom sade sig NSU ligga bakom ett bombdåd 2004 i Köln då 24 människor, de flesta med turkisk bakgrund, skadades.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning