Nykomling med höga ambitioner

Fyller tomrummet efter HIFK? Kan "metroderbyt" bli lika stort som Helsingforsderbyt?Bild: Markku Ulander

Säsongen 2014 slutade i idrottslig och ekonomisk katastrof. Honka tvingades ta fart från division 2. Klubben ömsade skinn, tog nya tag, överlevde turbulensen och verkar nu ha en betydligt solidare grund att stå på.

Ekonomin är ordnad och dagarna då Honka levde över budgeten är över. Om klubben någon gång får sin efterlängtade hemmastadion till Hagalund förbättras förutsättningarna naturligtvis ytterligare.

Vintersäsongen var lovande med bland annat en seger över självaste HJK. HJK och Honka kan som klubbar inte ens jämföras i dagens läge. Inte vad det gäller framgång, pengar, makt, juniorverksamhet eller stadion.

– HJK är på många sätt en måttstock för oss. Vi vill nå dit i något skede. Samtidigt är vi naturligtvis ute efter att slå dem i år, säger tränaren Vesa Vasara som med sitt lag ska försöka täppa till det tomrum HIFK lämnade efter sig då laget försvann till division 1.

Helsingforsderbyna var stora händelser och lockade storpublik varje gång, matcherna var så gott som alltid slutsålda. Mellan de två fanns en rivalitet med en lång historia.

Med Honka finns inte samma historia och vissa av lagens möten då det senaste begav sig för Honka på liganivå var rätt avslagna historier.

– Klart vi hoppas på att vi kan fylla upp tomrummet. Samtidigt är det något som inte går att göra på artificiell väg. Jobbar vi tillräckligt bra och spelar tillräckligt bra kommer publiken, säger Vasara.

Byggställningar

Byggställningarna, ursäkta stadion, i Hagalund är ett problem för Honka och ligan. Sportsligt och imagemässigt. Att Finlands näst största stad inte tillsammans med privata krafter lyckats få till stånd ett stadion med tak, toaletter och i övrigt adekvata utrymmen är något av ett mysterium.

Nu finns igen planer på ett nytt stadion men som vanligt är frågetecknen alltjämt stora. Det gäller föga överraskande pengar.

– Ett nytt modernt stadion vore oerhört viktigt för klubbens utveckling. Utan toppfaciliteter blir det svårare att göra ett utmärkt jobb, säger Vasara.

Ett eventuellt nytt stadion skulle ha kapacitet för 6000 åskådare. Rätt stort med tanke på att Honka under ligasäsongen 2014 snittade ungefär 1500 pers per match. Året före låg snittet på drygt 2000, 2012 på cirka 1600. Att jämföra med de "glada" åren runt 2006 och 2007 då ett nytt, fräscht Honka lockade runt 4000 pers till samma byggställningar i Hagalund.

Då var det Mika Lehkosuo som var den stora visionären i Honka. Lehkosuo lotsade Honka under många år fram tills 2014 då han under dramatiska former fick sparken.

Frågan är vad Vasara, som jobbade flera år sida vid sida med Lehkosuo, kan bidra med för att folket åter ska hitta till Honkas matcher.

– Det är väl två saker. Resultat och utveckling. Under säsongen kommer resultatet först, under vintern har vi gnuggat detaljer och försökt utveckla och nyansera vårt spel, säger Vasara.

Avsaknad av rutin

Ska Honka lyckas i med ambitionen att nå övre halvan som är klubbens uttalade målsättning är det viktigaste enligt kaptenen Tommi Saarinen att truppen hålls hyfsat frisk. Blir det fullt på sjukstugan blir det svårt.

– Vi gjorde en resultatmässig bra vinter. Visst kan det hända att vi i viss mån saknar ligarutin men samtidigt finns det rätt många spelare som varit med tidigare, säger Saarinen.

Inledningen borta mot titeljagande KuPS var mer än lovande. KuPS tränaren Jani Honkavaara sade efter 1-1 att hans lag nog fick vara rätt nöjda med ett poäng.

I dag väntar FC Lahti i hemmapremiären. Säsongens första huvudstadsregionsderby står på turen i slutet av maj.

Kan du dra någon nytta att av du känner Mika Lehkosuo så bra?

– Tveksamt. Problemet är ju att han känner mig lika bra, säger Vasara.

Fotnot: Honka-FC Lahti 15.00 i Hagalund.

FC Honka

Målvakter: Felix Ferayhan, Timothy Murray, Atte Paunio, Davor Taleski.

Backar: robert Ivanov, Zeljko Savic, Jonas Levänen, Jatuli Laevuo, Konsta Rasimus, Ahmed El Amrani, Joona Rahikka, Tommi Saarinen.

Mittfältare Javi Hervas, Lucas Kaufmann, Kasperi Liikonen, Mosawer Ahadi, Joni Korhonen, Duarte Tammilehto, Nemanja Obradovic.

Anfallare: Masar Ömer, Alex Nimely, Borjar Martin, Youness Rahimi.

Chefstränare: Vesa Vasara.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00