Nyhetsläckan tar farväl

I kväll är Baba Lybeck överdomare för Finlands mest långvariga tv-underhållning för sista gången. Bild: Onni Ojala

I kväll sänds det sista avsnittet av en riktig långkörare på tv, Yles aktualitetsunderhållning Nyhetsläckan (Uutisvuoto). Programledaren Baba Lybeck kommer att sakna sina arbetskamrater, och avslöjar vilka gäster som överraskat henne med sin kvickhet och humor.

Nyhetsläckans sista avsnitt sänds Yle TV1 26.5 kl. 21.15, repris 27.6 kl. 16.05.

Efter tjugo år i rutan sänds i kväll det sista avsnittet av lördagsunderhållningen Uutisvuoto, vilket gör det till det mest långlivade underhållningsprogrammet i finsk tv. Exakt 700 avsnitt av nyhetssatiren har därmed sänts sedan starten den 21 juli 1998.

Under årens lopp har kända profiler som Stan Saanila, Tommy Tabermann och Jari Tervo medverkat i programmet. De senaste åtta åren har Baba Lybeck fungerat som överdomare efter att hon tog över efter Peter Nyman som var med sedan starten.

Hur känns det inför det sista avsnittet, Baba Lybeck?

– Vi har blivit som en kär och nära familj, och jag kommer att ha jätteledsamt efter mina arbetskompisar. Samtidigt är tjugo år en ovanligt lång tid för ett program, och det är en stor ära att ha varit med så länge som åtta år i det här historiska programmet.

Vad tror du det beror på att det hållit så länge?

– Det har vi som gör det också funderat mycket på, och programmet har fortfarande en halv miljon tittare. Det har blivit en tradition, något man tittar på efter bastun. Det är också ett program som lyckats förnya sig eftersom det varje gång tar upp något nytt och aktuellt. En annan sak är de stora personligheter som medverkat, framför allt Jari Tervo. Hans sätt att alltid hitta nya vinklar på nyheterna har gjort att man varit tvungen att titta på Nyhetsläckan.

Vad kommer det sista avsnittet att bjuda på?

– Det blir något utöver det vanliga, mer vill jag inte berätta. Gäster är Peter Nyman och Jari Tervo, kaptener Anna Perho och Katja Ståhl. Så mycket kan jag avslöja att vi kommer att gräva i historien …

Vad har varit roligast under de här åren?

– Helt enkelt allt. Och det att man kan behandla ganska svåra saker med en nypa salt. När man gör det med humor känns allt lite lättare.

Vad har varit den största utmaningen?

– Att fylla Peter Nymans stol när han bytte jobb och blev nyhetsankare. Vi bytte lite jobb där för jag jobbade ju som nyhetsankare innan. Det gällde för mig att forma om hans roll till något nytt, det var en stor utmaning som jag inte kunde tacka nej till. Trots stora tvivel så gick det vägen, för här har jag varit i åtta år.

– I själva verket har vi rätt likadan bakgrund: vi är födda precis samma år, vi är båda finlandssvenskar som jobbar på finska, vi har lite liknande humor, vi har båda studerat på Svenska social- och kommunalhögskolan, vi har båda skotska rötter. Vi har jättemycket gemensamt, däremot skrattar jag kanske lite mera. Jag skrattar väldigt gärna åt andras kvickheter, jag trivs med det. Sedan är Peter Nyman mycket längre än jag. I flera år satt jag i samma stol som han, och fick ha fem dynor under baken, annars hade jag sett väldigt kort ut i rutan. Sedan fick vi nya stolar och då behövdes inte dynorna längre.

Vad har du lärt dig under de här åren?

– Jag har lärt mig mycket om satir och humor och hur viktigt det är för samhället att det finns ett program där man djärvt kan skratta åt ganska konstiga samhälleliga företeelser. Det är också därför Nyhetsläckan varit ett så populärt program.

Vilka gäster har överraskat dig mest?

– I den här säsongen blev jag väldigt överraskad av inrikesminister Kai Mykkänen. Det visade sig att han hade en helt otrolig humor, var skarp och snabb och rolig. Hans profil är ju ganska lugn och sansad och saklig, men när han kom till Nyhetsläckan blommade han upp.

– En annan är Mike Monroe som ju är känd för att inte kunna sitta still, och det kunde han inte heller. Men han överraskade med skarpa samhälleliga iakttagelser.

– Vi har haft massor med sådana gäster. Väldigt sällan har någon inte alls fungerat i programmet.

Hur ser dina egna framtidsplaner ut?

– I början av juni kommer det första avsnittet av min nya podcast Baba Lybeck – Kirja vieköön! som är en fortsättning på de litteratursamtal jag hållit på Savoyteatern. Där intervjuar jag författare på finska, svenska och engelska. Första gäst är Morten A. Strøksnes som skrivit Havsboken.

Malin Slotte TV-redaktör

Nyhetsläckan är den finska versionen av brittiska Have I Got News for You som startade 1990 och fortfarande sänds i BBC.

Två lag bestående av en lagledare och en inbjuden gäst tävlar i att kommentera nyhetsinslag från den gångna veckan.

I den finska originaluppsättningen ingick Peter Nyman (1998–2010), Tommy Tabermann (1998–2006) och Jari Tervo (1998–2017).

Gäster i det allra första programmet var skådespelaren Riitta Havukainen och författaren Juha Siltanen.

Det senaste avsnittet hade 402 000 tittare i Yle TV1 enligt Finnpanel.

Programmets tittarrekord slogs 21.1.2006 då presidentkandidaterna Sauli Niinistö och Tarja Halonen var gäster – 1,4 miljoner såg programmet.

Programmet sänds inte direkt utan spelas in på fredagar.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Akademen - en modern klassiker

Mer läsning