Nyhetsbyrån SPT startar upp verksamheten

SPT:s reportrar jobbar på redaktioner, ute på fältet och hemma. En av nyhetsbyråns uppgifter är att ta fram flexibla arbetsrutiner. Bild: SPT

De finlandssvenska tidningshusens nyhetsbyrå ska komplettera tidningarnas egen produktion med hjälp av medarbetare på olika orter i Svenskfinland.

För två månader sedan meddelade HSS Media och KSF Media att de grundar en egen nyhetsbyrå.

– Vi vill bygga upp en byrå som är digital och multimedial och kan anpassas till mediehusens behov, motiverade HBL:s chefredaktör Susanna Ilmoni satsningen.

I dag kör verksamheten i gång med bemanning veckans alla dagar. För tidningsläsarna betyder det att allt fler SPT-artiklar och skribenter dyker upp på webben och i tidningsspalterna. Under de första månaderna ska det klarna vilken vikt byrån lägger på bevakningen av olika områden som politik, kultur och ekonomi. Sportbevakningen sköts redan från start av Sebastian Backman, som tidigare jobbat på Yle.

Nyhetsbyrån SPT, där SPT kommer från föreningen Svensk presstjänst, annonserade synligt efter medarbetare och fick många ansökningar. I november och december finns det medarbetare i Vasa, Åbo och Helsingfors. Parallellt med nyhetsproduktionen fortsätter rekryteringsprocessen och diskussionerna om olika typer av frilansande och samarbete.

– Det här handlar om en satsning på kvalitet fram om kvantitet. Över tid tror jag att läsupplevelsen blir bättre och nyhetsvärdet på artiklarna ökar. Det är tanken, säger Vasabladets chefredaktör Niklas Nyberg.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning