Nyheten om presidentbabyn spreds – utom till Sveriges största tidningar

Presidentparet strålade under slottsbalen i december i fjol.Bild: Lina Enlund

Många utländska medier har uppmärksammat att president Sauli Niinistö och fru Jenni Haukios fått en son under fredagskvällen.

President Sauli Niinistö omvaldes för en andra period i söndags och på torsdagen inledde han det fortsatta arbetet som president. Fru Haukio nedkom med en baby vid 20-tiden på fredagen. Presidenten fanns på plats under födseln.

Bland andra New York Times Washington Post och Bloomberg har skrivit om det avlägsna landet Finland och presidentbabyn.

Till och med den kinesiska nyhetsbyrån Xinhua har omnämnt presidentparet. Däremot hade ingen av de större dagstidningarna i Sverige, Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Aftonbladet och Expressen hunnit notera nyheten ännu på lördagsmorgonen.

Det räckte till strax före klockan 11 finsk tid, alltså cirka 15 timmar senare, före Expressen publicerade en artikel.

Inget säkerhetspådrag

Niinistös och Haukios barn föddes på en vanlig avdelning på Kvinnokliniken i Helsingfors.

– Presidentparet ville inte ha några större säkerhetspådrag som skulle störa andra personer, men av förståeliga skäl behövdes de små arrangemang, säger Aaro Toivonen till Iltalehti.

Toivonen är säkerhets- och beredskapschef på Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HNS).

Enligt honom ville inte presidentparet göra något större nummer av födseln. Han avslöjar inte om det fanns säkerhetspersonal eller väktare på plats.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00