Nyfusionerade Metso Outotec fördubblar vinsten

Metso Outotecs vd Pekka Vauramo med hur arbetet med den nya gruvjätten Metso Outotec fortlöper. Bild: Olivia Ranta/Lehtikuva

Fusionen av Metso och Outotec har gett synergier snabbare än tänkt, redovisar gruv- och mineralteknologibolaget.

Metso Outotec, som tillverkar maskiner och teknologi för gruv- och mineralindustrin, visar upp en klar vinstförbättring jämfört med för ett år sedan.

Dessutom fördubblas orderingången. Det här är första gången som den fusionerade jätten har en jämförbar resultatperiod, eftersom parterna gick samman förra sommaren.

Omsättningen växte mindre, med bara sju procent, vilket var under analytikernas förväntningar enligt Vara Researchs sammanställning.

"Omsättningsökningen var långsammare dels eftersom orderingången till stor del består av maskinbeställningar, dels på grund av problemen med leveranskedjorna. Vi jobbar på att lösa dessa", säger vd Pekka Vauramo i ett pressmeddelande.

Enligt Vauramo har integrationen av Metso och Outotec genomförts smidigare än planerat. Hittills har man kommit ner i en årlig kostnadsinbesparning på 116 miljoner, och målet är nå att en nivå på 120 miljoner vid årsskiftet.

"Redan nu kan jag konstatera att vi är väldigt nöjda med hur integrationen framskridit från dag ett. Vi kommer att ta projektet i mål till årsskiftet", säger Vauramo.

254 jobb försvann i samarbetsförhandlingarna som hölls direkt efter fusionen.

Tredje kvartalet 2021 (tredje kvartalet 2020 i parentes). Alla siffror i miljoner euro.

Orderingång: 1 649 (809)

Omsättning: 1 023 (957)

Rörelsevinst: 107 (51)

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning