Nya uppgifter: Oklart om larmande läkares tillstånd

Bild: TT-AP

Den ögonläkare som i ett tidigt skede slog larm om coronaviruset uppges vara död, rapporterar BBC och hänvisar till kinesiska medier. Men nya uppgifter i bland annat South China Morning Post hävdar att han lever men att hans tillstånd är kritiskt.

Den ögonläkare som i ett tidigt skede slog larm om Coronaviruset rapporterades under torsdagen av bland andra BBC vara död.

Uppgiften kom från kinesiska medier. Men några timmar senare rapporterade bland andra South China Morning Post att sjukhuset där Li Wenliang vårdas för virussjukdomen uppger att han lever men att hans tillstånd är kritiskt.

Li Wenliang fick påhälsning av polisen efter att han den 30 december i en gruppchatt varnat sina tidigare studiekamrater att han noterat sju fall där symptomen liknande de som uppstod vid sars.

Virussjukdomen sars (svår akut respiratorisk sjukdom) ledde 2003–2004 till en epidemi som orsakade runt 8 000 sjukdomsfall och 750 dödsfall.

Den 34-årige Li Wenliang arbetade vid ett sjukhus i Wuhan där smittspridningen inleddes i december.

I början av januari insjuknade Li Wenliang och en tid senare testades han positivt för coronaviruset.

Nyfödd bebis smittad

På torsdagen rapporterade kinesiska medier också att ett blott 30 timmar gammalt spädbarn har smittats med coronaviruset. Huruvida barnet smittades i livmodern eller av mamman efter födseln är dock fortfarande oklart.

Barnet föddes den 2 februari i Wuhan i Kina där smittspridningen tog sin början i december. Före födseln hade mamman diagnostiserats med viruset och bara 30 timmar efter förlossningen så alltså även barnet.

Enligt medicinska experter, som BBC News refererar till, kan barnet ha smittats i livmodern. Det är också möjligt att smittan överfördes efter förlossningen.

Droppsmitta

Det aktuella viruset är inte luftburet, men sprids med hjälp av så kallad droppsmitta, det vill säga hostningar och nysningar, som vid en influensa.

– Detta är en påminnelse om att vi måste vara uppmärksamma på att mamma till barn är en möjlig smittväg för coronavirus, säger Zeng Lingkong, chefläkare på neonatalavdelningen vid barnsjukhuset i Wuhan, till nyhetsbyrån Reuters.

Oavsett smittväg är det aktuella spädbarnet den yngsta patienten hittills som man vet har smittats av det nya coronaviruset, som har det officiella namnet 2019ncov.

Hittills har drygt 28 000 personer konstaterats smittade, av vilka 565 personer har dött.

Få barn

Så vitt man vet verkar dock inte barn vara särskilt utsatta för smittorisk. Snarare tvärtom, eftersom endast en handfull barn hittills har smittats. Utöver det aktuella spädbarnet har en sex månader gammal pojke i Singapore smittats, samt en åttaåring från Wuhan.

Ett liknande mönster sågs när två andra coronavirus, sars och mers, spreds 2003 respektive 2012. I stället verkar det vara de gamla och redan sjuka som löper störst risk att bli allvarligt sjuka och dö av det nya viruset, som kan orsaka lunginflammation och andningssvårigheter.

Artikeln uppdaterad 6.2. kl. 20.14: Lade till ny information från kinesiska medier som hävdar att läkaren lever men är i kritiskt tillstånd.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning