Nyckelknipan är inte plagiat

Bild: Sanna Mander

Sanna Manders bilderbok är ett självständigt verk. Upphovsrättsrådets utlåtande befriar författaren och grafikern Sanna Manders Finlandia Junior-vinnare från plagiatanklagelserna.

Jenni Erkintalos och Réka Királys plagiatanklagelser mot Sanna Manders bok Nyckelknipan (Schildts & Söderströms) är enligt upphovsrättsrådet obefogade.

Erkintalo och Király bad om ett utlåtande från upphovsrättsrådet. I sin begäran ansåg de att Sanna Manders bok har stora likheter med deras bok Talo kulman takana, och att Mander har utnyttjat innehåll, illustrationer och idéer ur den. Båda berättelserna utspelar sig i ett höghus.

Upphovsrättsrådet har däremot kommit till slutsatsen att anklagelserna saknar fog. Höghuset med dess invånare är en vanlig miljö i barnböcker och det finns flera exempel på det. Dessutom avviker de båda böckernas innehåll från varandra, både text- och bildmässigt. Likheterna är så få att Manders bok inte kan anses vara ett plagiat eller en omarbetning. Upphovsrättsrådet anser att båda bilderböckerna är självständiga verk.

Upphovsrättsrådets bedömning sammanfaller helt med den som Hbls:s kritiker, bilderboksforskaren Maria Österlund gjorde när boken nominerades för Finlandia junior i november 2017.

– Jag har gått igenom båda böckerna från pärm till pärm och hittar enstaka bilder med viss samstämmighet vad gäller färg. Men i formspråket liknar de inte varandra, säger Österlund och påminner om att visuella och litterära trender finns också i bilderboksgenren.

– Ingen har patent på ett höghus. Höghuset med dess persongalleri är en given miljö för en barnbok och det finns flera exempel på det.

(Läs hela artikeln https://www.hbl.fi/artikel/anklagelser-om-plagiat-avvisas-ingen-har-patent-pa-ett-hoghus/)

Sanna Mander tilldelades både Finlandiapriset för barn- och ungdomslitteratur och Rudolf Koivupriset (2017) för bilderboken Nyckelknipan (Avain hukassa S&S). Hbl:s recension kan du läsa här: https://www.hbl.fi/artikel/karleksfullt-skildrade-kufar-i-myllrande-mangfald-2/

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning