Nybygge med bekanta bitar

Efter nio goda år fick den ursprungliga XC60 dra sig tillbaka. Att förnya Volvos mest framgångsrika modell måste ha varit en både lätt och svår uppgift. Det gällde att ersätta en bästsäljare med något ännu bättre utan att skrämma kundkretsen.

XC60 bygger på samma arkitektur som 90-seriens varianter, så hjulupphängningar, drivlinor, styrning och säkerhetssystem var bestämda på förhand. Bilen känns följaktligen både ny och välbekant. Karossen är den hittills snyggaste versionen av nya Volvo. I de flesta vinklar är bilen intressantare än XC90, som av många upplevs lite för klunsig.

Elegant och genuin

Också designen var till stor del given på förhand. Interiören är elegant med mycket träinläggningar och läder. Träets struktur är inte polerad till överdrift, så man ser faktiskt att det är trä. Linjerna och strukturen i designen bygger på tre dimensioner och känns mera premium än i XC90. Instrumenten är överlag tydliga och knappar och reglage enkla att sköta.

SLÄKTDRAG. Förarmiljön är inte alls främmande för den som suttit i en XC90. Bild: Dan Kronqvist

INSTEG. Både korta och långa kliver bekvämt in i baksätet. Bild: Dan Kronqvist

505 LITER. Som packåsna fungerar XC60 tämligen bra eftersom bagageutrymmet är vettigt formgivet och lagom högt. Bild: Dan Kronqvist

Det finns bara ett undantag: trots ett snabbare infotainmentsystem är pekskärmen fortfarande mera pillrig än traditionella reglage. Framstolarna är likadana som i storebror och följaktligen bland de bästa på marknaden. Baksätet är bekvämt för två fullvuxna. Bagageutrymmet är tio liter större än i föregångaren.

LUFT OCH LJUS. Från baksätet sett är XC60 lika rymlig och ombonad som från framstolarna. Bild: Dan Kronqvist

Stora speglar, exakt styrning och hög sittposition gör att bilen känns avkopplande både i staden och på stora vägen. Dieselmotorn är faktiskt inte den tystaste på marknaden, men lämpar sig för snabba starter och hänger lätt med i trafikrytmen. Turbons ovanligt snabba respons beror på "PowerPulse", ett tryckluftssystem som genast blåser i gång den. Automatlådan växlar snabbt och smidigt i åtta steg.

Hela säkerhetspaketet

Nya XC60 har alla säkerhetsfunktioner som finns i 90-serien. Bilen bromsar själv om ett hinder dyker upp på vägen. Autobromsen klarar hastigheter upp till 60 km/h, i högre hastighet hjälper bilen föraren att göra en undanmanöver. I praktiken är det föraren som styr, men bilen förstärker manövern genom att bromsa de inre hjulen i svängen.

Med den aktiva farthållaren hålls avståndet till framförvarande medan bilen håller sig mitt emellan filmarkeringarna. Styrassistenten Pilot Assist kostar extra, men håller bilen på rätt kurs. För att undvika frontkrockar med mötande trafik använder bilen både radar och kamera. Om man glider över mittlinjen samtidigt som ett mötande fordon närmar sig varnar bilen och styr tillbaka in i egen fil.

STOR OCH LITEN. Interiörmåtten i en XC60 överraskar positivt. Bild: Dan Kronqvist

Ett tillval är Intellisafe Surround där döda vinkeln-varnaren BLIS kombineras med automatstyrning. Om en bil hamnar i döda vinkeln och föraren försöker svänga ut tar bilen kommandot och styr själv tillbaka.

Luftfjädringen gör färden behaglig utan gung, men små ojämnheter kan ändå kännas av. Motorljudet är inte riktigt så dämpat som man skulle vänta sig i alla situationer. Med körprofilsväljaren på mittkonsolen kan man välja olika inställningar. Dynamic gör gasresponsen snabbare och tillåter växellådan högre varv, samtidigt som luftfjädringen blir styvare och styrningen tajtare. Allt det som ofta kallas körglädje ligger under den inställningen. Det här gäller krokiga vägar, på landsvägen är skillnaden mellan Dynamic och Comfort faktiskt inte så stor.

I Finland förväntas den mindre dieseln D4 med 190 hästar bli mest populär, men den fanns inte tillgänglig för provkörning. Snart kommer dessutom XC40, den mindre suven som får en trecylindrig motorfamilj.

Fakta

Volvo XC60 D5 AWD

Pris: Från 62 848 €

Slagvolym: 1 969 cc, 4 cyl.

Effekt: 173 kW/235 hp/4 000 rpm

Vridmoment: 480 Nm/1 750 rpm

Topphastighet: 220 km/h

Acceleration 0–100: 7,2 sek.

Snittförbrukning: 5,5 l/100 km

CO2-utsläpp: 144 g/km

Mått (L/B/H): 4 688/1 902/1 658 mm

Vikt: 1 814 kg

Bagageutrymme: 505 liter

Dragvikt, bromsad: 2 400 kg

PLUS

Design, komfort, utrymmen

MINUS

Pekskärmen fortfarande invecklad

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00