Nybondas om tränarbytet: Det här är det bästa alternativet för IFK

Ny IFK-tränare. Ari-Pekka Selins tränarkontrakt med IFK är tvåårigt.Bild: Roni Lehti

IFK:s sportchef Tom Nybondas säger att det var rätt tidpunkt att byta tränare.

IFK meddelade på måndagen att laget byter tränare. Antti Törmänen lämnar sin post med ett år kvar på kontraktet och ersätts av Ari-Pekka Selin.

Tränarbytet är ingen jätteöverraskning, rykten och spekulationer om att Selin ska ersätta Törmänen har florerat redan en längre tid.

Fick Antti Törmänen sparken av IFK?

– Jag kommenterar inte några detaljer kring nuvarande eller före detta anställda i klubben. Det är inte korrekt, svarar Nybondas.

IFK:s sportchef Tom Nybondas säger att beslutet att byta tränare togs för en vecka sedan.

– Vi tyckte det var rätt tidpunkt för förändring och att det var motiverat att göra en förändring. Det här är det bästa alternativet för IFK, säger Nybondas om tränarbytet.

Han vill inte gå in på några detaljer kring varför Törmänen får lämna laget mitt under sin kontraktsperiod. Under Törmänens ledning slutade IFK 7:e, 2:a och 4:e och Törmänen var den första tränaren sedan dynamiska duon Erkka Westerlund–Raimo Summanen att leda laget till semifinal två gånger.

En orsak att Törmänen fick gå är att man i IFK hungrar efter mästerskap och det fick man inte med Törmänen. Klubbledningen trodde inte heller att han kunde leda laget till guld kommande säsong och då valde man att byta tränare.

– Det är bara guld som gäller och vi har inte vunnit guld sedan 2011, konstaterar Nybondas.

Var det ett svårt beslut att byta tränare?

– Det var inte svårt men inte heller lätt. Det är en del av businessen. Vi vill ta beslut som är bäst för IFK, säger Nybondas.

I Selin får IFK en erfaren tränare som har 15 år bakom sig som ligatränare – tio av dem som cheftränare.

– Han gjorde ett gott arbete i TPS. Det är bara att se på lagets senaste säsong, säger Nybondas.

Selins assisterande tränare från TPS, Jarno Pikkarainen, följer också med till IFK. Både Selin och IFK ville ha Pikkarainen med till Helsingfors.

Selin och Pikkarainen har varit en fungerande tränarduo i TPS och tanken var från början att de skulle leda TPS tre säsonger. Av någon märklig anledning valde man i Åboklubben att byta ut Selin mot oprövade kortet Kalle Kaskinen inför kommande säsong.

Selin har varit hjärnan och den taktiska trollkarlen i TPS medan Pikkarainen kompletterat den något lågmälda och analytiska cheftränaren med sin karisma och sitt temperament.

– Båda tränarna upplever att de vill jobba tillsammans och det är en bra lösning på alla plan, säger Nybondas.

Att Selin inte har kunnat påverka IFK:s lagbygge för nästa säsong ser Nybondas inte som något problem.

– Han är nöjd med vad han sett hittills och lagbygget är inte klart, säger Nybondas.

– I sådana här lägen är det viktigt med kontinuitet i klubben och vi har en sportchef och två scouter som står för den delen.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00