Nyberg vill se ny förbundsledning

Johan Nyberg har ett långt förflutet inom finländsk handboll och han säger att han lyfter fram problemen av kärleken till sporten. Bild: Ksf Media Arkiv / Thomas Sundström

Förra landslagstränaren Johan Nyberg riktar skarp kritik mot förbundsledningen och vill se att de nuvarande ledarna inom förbundet byts ut.

Förra veckan undrade förbundets verksamhetsledare Päivi Mitrunen om spelarnas bristande motivation åtminstone delvis kan bero på att ungdomarna har det för lätt i vardagen och hon efterlyste större engagemang hemifrån.

– Jag vill inte skylla på ungdomarna. Är det något föräldrarna har gjort fel? Har ungdomarna fått saker för enkelt i livet? Vad vill ungdomarna själva? sade hon.

Uttalandet om föräldrarnas ansvar i kombination med det ekonomiska ansvaret som sätts på familjerna har inte mötts av positiva reaktioner. Handbollsprofilen och före detta landslagstränaren tränaren Johan Nyberg ser rött. Han uttrycker sitt fulla stöd till Nordling och ifrågasätter förbundsledningen.

– Nordling gjorde helt rätt som lämnade landslaget med tanke på all fakta han presenterade, säger Nyberg och syftar på den smala spelartruppen, återbuden till landslaget och brist på motivation och engagemang bland spelarna.

Nyberg är mycket kritiskt till förbundets sätt att lägga ansvaret på föräldrarna. Han vill se att förbundet tar ett större ansvar och jobbar för spelarna – inte tvärtom.

– Man ska inte behöva betala för en landslagsplats. Det är helt självklart, dundrar han.

– De bästa ska spela i landslagen och då familjerna måste betala kanske de allra bästa inte alltid har råd.

Nybergs kritik mot förbundet baserar sig inte på det enskilda fallet med P98-laget utan är ett resultat av flera missar förbundet gjort de senaste åren. Han räknar bland annat upp då förbundet tillfälligt lade damlandslagets verksamhet på is och förbundets agerande i samband med beslutet, hur handbollen blev av med statusen som elitidrott hos undervisningsministeriet och hur förbundet behandlade Mikael Källman då han ersattes av Kaj Kekki som landslagstränare

– Vi borde få in nytt blod i förbundet. De som sitter på de ledande posterna är inte sina uppgifter mogna, säger Nyberg.

Nyberg säger att han förstår Nordlings val att hoppa av posten som landslagstränare då han själv varit i motsvarande situation som tränare.

– Jag promenerade själv in på förbundets kansli efter de öppna nordiska mästerskapen år 2000 och bad att få avsluta mitt eget landslag, minns han.

– Vi förlorade samtliga matcher i turneringen och mot Danmark med 30 måls marginal efter en svag insats. Efter matchen sjöng killarna glatt och jag fick ta en allvarlig diskussion med dem. "Det finns inget landslagsaktigt i truppen. Ni har skämt ut er två gånger nu – först på planen och sedan med ert beteende efteråt" sade jag åt spelarna.

Nyberg fungerade samtidigt som förbundets tränings- och utbildningschef då han krävde att få lägga ner sitt P80-landslag.

– Jag tyckte jag misslyckades i min uppgift och tog konsekvenserna.

Han har också en hälsning till förbundet:

– En förbundspost är inte en skyddad verkstad. Tillräckligt många stora fel borde rendera egna avgångsbeslut, säger han.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46