Nyårsafton var livlig för polisen och nödcentralen – slagsmål, eldsvåda och skottlossning

Enligt polisen sköts det raketer ännu på tisdagsmorgonen. Bilden är från nyårsfirandet på Senatstorget i Helsingfors. Bild: Lehtikuva/Markku Ulander

Polisen och nödcentralen var sysselsatt under nyårsafton runtom i landet. Helsingforspolisen hade över 360 uppdrag och beskriver kvällen som livlig.

Enligt Helsingforspolisen påminde kvällen mycket om nyårsafton för ett år sedan.

Uppdragen handlade främst om slagsmål på olika håll i Helsingfors. Att tömma Senatstorget på natten gick lugnt till, enligt Helsingforspolisen.

I Österbotten fick polisen 193 larm under natten. Polisen larmades till olika platser för att reda ut misshandel och ordningsproblem. Polisen larmades också hem till folk. Åtta personer greps misstänkta för något brott och tolv personer för att de var berusade.

Sköt raketer mot varandra

Polisinrättningen i Sydvästra Finland var upptagen ända in på morgonen. Då restaurangerna stängde uppstod flera slagsmål och misshandelsfall. Ungdomar kastade och sköt raketer på personer, hus och bilar. En del sköt raketer från balkongen, mot varandra, under tak och längs med marken. På morgonen sköt personer fortfarande raketer.

Polisen i Sydöstra Finland hade nästan dubbelt så många uppdrag jämfört med en vanlig helg. Under kvällen och natten ingrep polisen över sextio gånger. I många fall var alkohol och droger inblandade. Också här sköt flera personer raketer på andra människor och mot hus.

Härjade med vapen

I Kumo i Satakunta härjade en äldre berusad man med ett vapen på sin gård. Polisen omringade mannen och grep honom inne i hans bostad. Mannen hade betett sig aggressivt och skjutit med det olovliga vapnet på sin gård. Polisen hittade flera skjutvapen i mannens bostad som de beslagtog.

Polisinrättningen i Inre Finland var också sysselsatta hela natten. Ungdomar sköt raketer mot människor, bilar och hus. I Jyväskylä avfyrades en raket inne i en trappuppgång så att blandlarmet började tjuta.

På skidorten Himos sköt någon raketer mot andra stugor. Enligt ögonvittnen landade raketerna på balkonger och flög till och med in genom fönster.

I Tammerfors orsakade fyrverkerier en eldsvåda. Två pojkar i 13-årsåldern hade tänt på fyrverkeripjäser och slängt dem i soptunnor inne i ett sophus. Sophuset började brinna och två bilar skadades. Polisen beslagtog pojkarnas fyrverkeripjäser, gjorde en polisanmälan och kontaktade pojkarnas föräldrar.

Polisen i Tammerfors utredde även flera fall av rattfylleri som ledde till trafikolyckor.

Åtminstone en ögonskada

Första ögonskadan orsakad av fyrverkerier uppstod redan under början av kvällen.

Hur många som skadade ögonen under nyåret är fortfarande oklart.

Nödcentralen fick hundratals samtal under natten. Samtalen på morgonnatten handlade främst om berusade personer som betedde sig störande, misshandel, människor som hade halkat och människor som blivit sjuka.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning