Nyår i Quito är en traditionsspäckad helg

Dockorna som bränns har ansiktsmasker som ofta avbildar kända men inte alltid så älskade politiker. Brännandet symboliserar att något nytt tar vid i och med det nya året. Bild: Mostphotos

Gula underkläder, dockor som bränns upp och män som klär ut sig till änkor. Mängden av udda och spännande traditioner gör att nyår i Ecuadors huvudstad aldrig blir tråkigt.

Nyår i Quito är en veritabel folkfest, med gatorna fyllda av festglada stadsbor och en del lätt förvirrade turister. Bild: Jael Nyman

Klä dig i gula kalsonger och du har ett år fyllt av lycka och rikedom att se fram emot. Under nyårsafton är utbudet av gatuförsäljare som säljer gula underkläder stor i Quito. Bild: Jael Nyman

Jag hör högljudda mansröster i kvinnoimiterande falsett. Klapprandet av högljudda stilettklackar ekar mot asfalten. En medelålders man iklädd blå peruk, minikjol och högklackade boots tar några vingliga danssteg som avslöjar att klackar inte är det han normalt spatserar runt i.

Medan hans kompisar – även de utklädda till kvinnor – blockerar taxins framfart med provokativa dansrörelser, lutar mannen in sig i taxin på chaufförens sida. Han plutar med överdrivet accentuerade rödmålade läppar och kräver betalning. Chauffören himlar med ögonen, fiskar fram några slantar, men drar ändå på smilbanden. Det är svårt att inte le åt den komiska scenen.

Politiska dockor eldas upp

Nyårsafton i Quito kan vara en minst sagt omtumlande upplevelse och många turister ser ut som frågetecken. Vad är det som pågår och varför är så många män utklädda till kvinnor?

– Ah, du menar nyårsänkorna? Det är tradition här att många män klär ut sig till änkor på nyårsafton och kräver pengar av bilister de stannar, förklarar personalen på Hotel Patio Andaluz.

De bästa änkorna håvar in riktigt bra med pengar under kvällens lopp, upp till några hundra amerikanska dollar.

Under nyårsafton klär många män ut sig till kvinnor för att spela sörjande änkor. Las viudas, änkorna, kan kamma in stora summor under natten. Här lägger en av änkorna in några slantar i kompisens väska. Bild: Jael Nyman

Ut med det gamla och in med det nya! En viktig nyårstradition i Ecuador är att bränna dockor. Det är en renande ritual, under vilken man vinkar adjö åt allt dåligt som varit och gör sig färdig för en ny start. Bild: Jael Nyman

Varför de är klädda till just änkor har sin förklaring i en annan av de nyårstraditioner som Quito-turisten får uppleva nyårstid, nämligen brännandet av dockor. Änkorna ska föreställa de uppeldade dockornas fruar. Den som tar en promenad längs Quitos gator under nyårsafton kommer att få syn på ett stort antal dockor, ofta med ansiktsmasker som liknar verkliga personer. Inte sällan är det impopulära politiker som avbildas.

– Vid midnatt bränns dockorna, en renande process som symboliserar slutet på det gamla och en ny start.

Färg på underkläder avgörande

Dockbrännandet och änkorna är särskilt vanliga i Ecuadors storstäder, såsom Quito, men traditionerna har spritt sig till flera andra Latinamerikanska länder. Det är inte heller de enda utmärkande nyårstraditionerna.

Under nyårsafton tycks gula underkläder säljas i varje gatuhörn. Många tror att den färg underkläderna man bär under nyår har kraftigt påverkar det följande året. Den gula färgen hör till de mest populära – den som bär gula kalsonger antas nämligen få både rikedom och lycka under det kommande nya året.

Då klockan klämtar in det nya året ska den vidskeplige äta tolv vindruvor. Ett för varje slag klockan slår klockan tolv. Bland övriga traditioner finns bland annat att gömma pengar i skorna för att säkra följande års ekonomi, samt att skåla med en guldring i champagneglaset om man drömmer om att ingå äktenskap.

På 2850 meters höjd ovanför havsytan är Ecuadors huvudstad Quito världens andra högsta huvudstad, efter La Paz i Bolivia.

Quito är också den av världens huvudstäder som är belägen på kortast avstånd från ekvatorn.

Staden har cirka 2,6 miljoner invånare, vilket gör den till Ecuadors andra största stad sett till antal invånare, efter kuststaden Guayaquil.

Spår av bosättning i området där Quito ligger finns från tusentals år före vår tideräknings början.

Officiellt grundades ändå staden först år 1534 av spanska conquistadorer.

Till kända sevärdheter hör bland annat gamla stan, El Panecillo och Mitad del Mundo där ekvatorn korsar.

Bo gärna i gamla stan, stämningen är mysig och det är lätt att upptäcka staden till fots.

Den höga höjden kan ge sig till känna med diverse otrevliga symtom. Ta det lugnt det första dygnet, rör dig långsamt och måttligt, drick tillräckligt med vatten och undvik alkohol för att göra acklimatiseringen lättare.

Från Helsingfors går inga direktflyg till staden, mellanlandning krävs alltid.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning