Nyår för hundar en succé på Clarion Hotel i Helsingfors

Lyxtillvaro. Att slippa nyårssmällarna är varje hunds dröm. Bild: Clarion Helsinki Airport

230 hundar. Ackompanjerade av sina hussar och mattar. Men trots det väldiga antalet jyckar förlöpte nyårsfirandet i lugna tecken på Clarion Hotel vid Helsingfors-Vanda flygplats.

– Vi fick idén av vårt systerhotell i Arlanda. Där fick de detta nyår besök av 370 hundar och två katter så de ligger lite före oss, skrattar hotellchefen Jaana Matikainen.

– I Arlanda har de kört med samma koncept sedan 2013 och fått ett väldigt positivt bemötande. Och visst kan vi tänka oss att göra om det här hos också, säger hotellchefen Jaana Matikainen.

Nyåret brukar vara rena rama skräcken för husdjur av alla de slag. Smällare och raketer är något som andra än tvåbenta har svårt att förstå sig på och de lyckosamma 230 hundarna som fick fira det nya året på ett hotell med ljudisolerade rum, buffé och åtminstone fyrastjärnig betjäning kan anse sig vara rätt lyckligt lottade.

– Nu kommer vi att vara lyhörda och verkligen lyssna på vad våra gäster säger. På de sociala medierna har bemötandet varit positivt. Så mycket kan jag säga att vi redan fått bokningar för följande nyår. Det gäller att försöka utveckla konceptet ytterligare.

Hotellet har bara stått klart i drygt två månader men redan gjort sig känt som ett djurvänligt hotell. Nyårsjippot var en sak men också utanför högtiderna är en våning reserverad för gäster med fyrbenta vänner.

– Det är av många orsaker det vettigaste alternativet. Inte minst på grund av allergifrågan. Vissa personer är väldigt känsliga för hund- eller katthår och det är vi väldigt måna om att beakta. Under nyår fick hundarna äta lite specialmat i ett avskilt utrymme. Det är inte så att hundarna satt på stolar i à la carte-restaurangen, berättar Matikainen.

Hundrummen var utrustade med drickskålar, handdukar för tassarna och en karta över rastningsmöjligheter i närheten.

– Också ett liggunderlag ingick i utrustningen. Så sent som på nyårsafton åkte vi för att inhandla ytterligare 77 underlag då intresset för vår idé vida översteg våra förväntningar.

Hotellobbyer brukar ofta vara rätt stressande miljöer, också för människor. Folk har bråttom ut, in, till gymmet eller på en drink i baren. Men då hundarna checkade in förlöpte allt hur lugnt som helst.

– Jag överraskades av hur lugnt det var. Med tanke på följande nyår är vi ännu bättre förberedda. De flesta hundägare dök upp före klockan 18 då fyrverkerierna började. Så vi ska se till att ha lite mera personal nästa gång det beger sig.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning