Nyanserat om terrorism

Danska Birgitte Hjort Sørensen har tidigare medverkat i serier som Borgen och Game of Thrones.Bild: C more

Thrillerserien gråzon bjuder på fungerande spänning och bra skådespelare.

Gråzon

C More

En missil med enorm sprängkraft. Hur stor specificeras inte, men Säpo-agenten Eva Forsberg (Tova Magnusson) bleknar när hon hittar den gömd i en långtradare i Göteborgs hamn. Vi förstår att det inte bara är några kvarter som ryker om en sådan här exploderar.

Nu är det inte den hittade missilen som är problemet, utan att en annan likadan lyckats smugglas in i landet och är på villovägar. Sverige och Norden står alltså inför ett terrorhot av gigantiska proportioner.

Det är den dramatiska utgångspunkten för den svensk-danska thrillerserien Gråzon vars alla tio delar publiceras på C More i dag (vilket innebär att den i sinom tid även kommer att sändas i MTV3). Svensk-danska samproduktioner för osökt tankarna till Bron, men terrortemat gör det närmare till hands att här jämföra med Homeland.

I Tova Magnusson har vi Säpo-agenten vars privata tillkortakommanden gör henne mänsklig. Hon är hjältinnan som ska stoppa dådet tillsammans med sin danska kollega, Joachim Fjelstrups PET-agent, inte heller han utan skavanker. Som så ofta i nordiska samproduktioner pratas det smidigt svenska och danska om vartannat och alla förstår varandra utan problem, en vacker men kanske inte helt sann språkverklighet.

För en parallellhandling står Birgitte Hjort Sørensen, en ingenjör expert på drönare, som terroristerna överfaller i hennes hem och utpressar på information. Här slår det en att vi i verkligheten hört väldigt lite om dylika terroristmetoder – vad gör människor mera sårbara och medgörliga än att ge sig på deras närmaste?

Serien gör det inte lätt för sig genom att handla om terrorism med islamistiska kopplingar, men som titeln antyder vill den inte skildra världen svartvitt, utan försöker få fram gråzonerna, nyanserna mellan det goda och onda, och det är också här dess kvaliteter ligger. Därtill bjuder den på fungerande spänning och bra skådespelare.

För manuset står svensken Oskar Söderlund som skrev Johan Rencks miniserie Ettor och nollor och dansken Morten Dragsted som bland annat har manuset till ett avsnitt av Bron på meritlistan. Regisserat har dansken Jesper W. Nielsen (Dicte, Badhotellet, Borgen) samt svenskarna Fredrik Edfeldt (Rebecka Martinsson) och Jörgen Bergmark (Beck).

Malin Slotte TV-redaktör

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00