Nya Zeelands premiärminister väntar barn

Jacinda Ardern, och hennes sambo Clarke Gayford berättar för journalister utanför deras hem i Auckland att de väntar barn.Bild: Lehtikuva/AFP Photo/Diego Opatowski

Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern väntar barn.– Vi är båda verkligen glada. Vi har velat ha en familj men inte varit säkra att det skulle hända oss, vilket gjort den här nyheten oväntad men spännande, säger Ardern enligt NZ Herald.

När Labourledaren bildade regering i oktober var 37-åringen den yngsta premiärministern sedan 1856. Jacinda Ardern säger vid en presskonferens att hon upptäckte att hon var gravid bara sex dagar innan hon fick beskedet att hon skulle bli premiärminister.

– Men det höll vi för oss själva. Vi delade det inte med någon runt förhandlingsbordet.

Barnet, som är hennes första, är beräknat att födas i juni. Ardern säger att hon kommer att vara ledig i sex veckor, och att hon inte är den första kvinnan som kommer att "multi-taska".

– Efter de sex veckorna är jag tillbaka vid rodret och pappan kommer att ta över ansvaret som vårdnadshavare på heltid, säger Ardern,

Under tiden då hon planerar att vara ledig kommer vice premiärminister Winston Peters, ledare för populistiska New Zealand First, att leda landet.

Det är ovanligt att världsledare väntar barn, skriver BBC. 1990 fick Benazir Bhutto en dotter samtidigt som hon var premiärminister i Pakistan.

– Men jag är förväntansfull, vi kommer att få det här att funka och Nya Zeeland kommer att hjälpa oss att uppfostra vårt första barn, säger Ardern.

Politisk komet

Jacinda Ardern är ett politiskt stjärnskott som tillträdde den 1 augusti som ledare för Labour, och med en omsusad valkampanj omintetgjorde en väntad promenadseger för den sittande högerpremiärministern Bill English i valet i september.

Englishs parti National fick visserligen flest mandat i valet, men marginalen blev liten. National slutade på 56, medan Labour plus miljöpartiet Greens fick 54 mandat. Eftersom det behövs 61 platser för majoritet blev därmed Winston Peters, vars populistiska New Zealand First (NZF) fick 9 mandat, vågmästare.

Efter nästan en månads överläggningar beslöt sig NZF för att stödja Arderns socialdemokratiska Labour.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00