Nya vindar i Helsingfors

Bild: Cata Portin

Starten med de nya borgmästarna som ersätter stadsdirektörerna verkar lovande.

En klart högre offentlig profil är hittills den största skillnaden mellan de nya politiskt valda borgmästarna och de tidigare stadsdirektörerna med tjänstemannastatus.

Särskilt den färska borgmästaren Jan Vapaavuori (Saml) har kommit med klara och delvis kontroversiella ställningstaganden. Exempel på det är den eldfängda och redan begravda lokala frågan om en centrumtunnel och den hårda kritiken av regeringens landskaps- och vårdreform.

Vapaavuoris kritik av regeringen Sipiläs politik och dess konsekvenser för Helsingfors och andra större städer skiljer sig till innehållet inte från stadens tidigare ståndpunkter. Men genomslagskraften blir en annan när Jan Vapaavuori, tidigare riksdagsledamot och minister med stort stöd och popularitet, uttalar den.

Det politiska rörelseutrymmet för den nya borgmästaren är stort. Vapaavuori räddade Samlingspartiet i Helsingfors, och bidrog också till att partiet blev det största kommunpartiet nationellt. Han är inte skyldig Samlingspartiet någonting, snarare tvärtom. Redan under sin tid som minister vågade Vapaavuori vara frispråkig och lösgöra sig från kraven på att alla regeringspolitiker ska sjunga exakt samma sånger. I stället talar han substans och vågar säga vad han tycker även om alla inte gillar det.

De biträdande borgmästarna har ännu inte kommit med lika starka utspel som Vapaavuori. Men varför skulle inte Anni Sinnemäki (Gröna) med ansvar för stadsmiljö, Pia Pakarinen (Saml) som leder utbildningsfrågorna, Sanna Vesikansa (Gröna) som basar över social- och hälsovården och Nasima Razmyar (SDP) som håller i kultur- och fritidsfrågor följa efter.

Borgmästarkvintetten har en rätt stark tvåspråkig framtoning. Åtminstone Vapaavuori, Sinnemäki och Pakarinen talar en bra svenska, Razmyar har en finlandssvensk äkta hälft. Vid den lunch staden bjöd de nordiska statsöverhuvudena på för en dryg vecka sedan talade alla svenska. Förhoppningsvis får svenskan plats också i mindre kungliga sammanhang.

Susanna Ginman Chef för opinionsavdelningen

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning