Nya Viking Glory ska segla under finsk flagg

Viking Lines nya fartyg Viking Glory blir finskflaggat. Bild: Viking Line

Från och med nästa år byts Amorella ut mot det nya fartyget Viking Glory. Också Viking Glory ska segla under den blåvita flaggan.

Viking Lines nya flaggskepp Viking Glory kommer att segla under finsk flagg då fartyget inleder sin trafik under början av nästa år.

Fartyget ska köra mellan Åbo och Stockholm, med ett stopp på Åland.

Personalrekryteringen till det nya fartyget ska enligt Viking Line börja så småningom. I första hand kommer man ändå att anställa personal från rederiets övriga fartyg.

Enligt Viking Line finns många fördelar med att Viking Glory blir finskflaggat. För tillfället är fem av rederiets sju fartyg finskflaggade.

"Under dessa pandemitider har samarbetet med de finska myndigheterna och finska sjöfolksorganisationerna fungerat bra. Vi ser stora fördelar med att ha samma flagg på bägge fartyg på linjen Åbo–Stockholm", säger rederiets verkställande direktör Jan Hanses i ett pressmeddelande.

Viking Glory ska ersätta det finskflaggade fartyget Amorella. Rederiets mål är att leveransen av Viking Glory inte ska leda till några uppsägningar, och därför anser man att det är naturligt att fortsätta segla under finsk flagg.

"Genom detta beslut litar vi på en kontinuitet i den finska sjöfartspolitiken, så att våra verksamhetsförutsättningar bevaras och vi inte tvingas att ompröva besluten om fartygens flaggor", Hanses.

Viking Glory kommer att ha en passagerarkapacitet på 2 800 personer. Sammanlagt ska fartyget ha 922 hytter och vara 222,6 meter långt. Fartygets bruttodräktighet kommer att bli 63 813 ton.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Att öka sin förmögenhet är en allemansrätt men få har en konkret plan

Mer läsning