Nya utspelet mot Johaug: "blir irriterad"

Therese Johaug är fortfarande folkets favorit i Norge. Bild: Lehtikuva/Giuseppe Cacace

Aino-Kaisa Saarinens kommentarer provocerar i Norge.

I augusti beslöt idrottens internationella skiljedomstol Cas att Therese Johaug blir avstängd i arton månader för dopning. Men hon har fortfarande många vänner i Norge och Sverige och landslagkamraterna och sponsorerna uttrycker sitt stöd för Johaug.

– Hon var inte dopad, säger lagkamraten Marit Bjørgen enligt Expressen.

– Jag känner henne så bra och vet vad hon står för.

Saarinens svar

Kommentarerna väcker förundran i Finland. Johaug åkte fast för en anabol steroid, fast hon hela tiden sagt att hon dopat sig i misstag.

– Bevisen säger någonting helt annat. Så... det är ett märkligt uttalande. Vi måste lita på systemet, säger den finländska skidstjärnan Aino-Kaisa Saarinen till Expressen, enligt Dagbladet.

– Ger man ett positivt dopningsprov ska man bli bestraffad. Annars blir det bara en röra.

Johaug gav ett positivt dopningsprov i september 2016. I april 2018 får hon tävla igen. Själv har hon hela tiden sagt att dopningsprovet berodde på en sårsalva som hon fått av landslagsläkaren.

"Blir irriterad"

– Jag tycker att Therese Johaug ska engagera sig i antidopningsarbetet. Gå omkring i föreningar och berättar hur otroligt trist det är att åka fast för dopning. Först då kan jag börja tycka om henne igen.

Norrmännen ser rött varje gång någon försöker insinuera att nationalhjälten Johaug inte har rent mjöl i påsen. Det blev ett ramaskri nyligen när svenska tv-profilen Mathias Fredriksson nyligen sade att han inte tror hela sanningen kommit fram.

Emil Iversen tror Saarinen bara vill provocera. Den finländska skidpubliken minns Iversen som mannen som förstörde Finlands guldfest i lagsprinten i VM genom att fälla omkull Iivo Niskanen.

– Och visst, jag blir lite irriterad, säger Iversen.

Säsongstart i Ruka

Under sin avstängning har Johaug väckt uppmärkshamhet flera gånger, bland annat genom att delta i sponsorevenemang tillsammans med Bjørgen. Hon har också berättat om sin träning för Pyeongchang och Seefeld.

Världscupen i längdåkning kör i gång i Ruka 25 november. Säsongen kulminerar med OS i Pyeongchang i februari.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning