Nya USA-tullar mot Kina på gång?

Long Beachs hamn i Kalifornien, där mycket av USA:s import från Kina passerar. Bild: TT/AP/Marcio Jose Sanchez

Ett nytt besked om tullar på kinesiska varor kan komma från USA redan på måndagen, rapporterar The Wall Street Journal.

Enligt uppgifterna väntas tullarna omfatta varor – alltifrån möbler till cyklar och elektronik – till ett värde av 200 miljarder dollar, motsvarande cirka 172 miljarder euro. Avgifterna ska dock landa på 10 procent i stället för de 25 procent som president Donald Trump talat om tidigare.

Om uppgifterna stämmer är det bäddat för nya börsnedgångar på måndagen. De senaste dagarna har finansmarknader världen över glatts åt att Trumps finansminister Steven Mnuchin försöker få i gång handelssamtal med Pekingregimen, men frågan är hur det går med det nu.

Kina har ett handelsöverskott på 375 miljarder dollar (cirka 321 miljarder euro) gentemot USA. Detta vill Trump få ned.

De tidigare i år införda tullarna omfattar varor värda 50 miljarder dollar (cirka 43 miljarder euro), så inklusive de nya avgifterna omfattas motsvarande hälften av USA:s totala import från Kina 2017, 505 miljarder dollar (cirka 432 miljarder euro).

En retfull video gjord av Kinas statliga tv om handelsspänningarna med USA. Bilden är från den 23 augusti. Bild: TT/AP/Mark Schiefelbein

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 4.11.2019 - 00.00

Mer läsning