Nya uppgifterna: Ryssland får delta i skid-VM i Lahtis

Ryssland anklagas för utbrett fusk i samband med OS i Sotji. Bild: lehtikuva / Kirill Kudryavtsev

Det finns både juridiska och etiska hinder för ett kollektivt dopningsstraff mot Ryssland. – Sanktionerna måste gå till rätt adress, säger FIS-styrelseledamoten Martti Uusitalo.

Dussintals ryska idrottsutövare – däribland hela Rysslands friidrottslandslag – blev utestängda från sommarspelen i Rio de Janeiro. Det blir inte aktuellt med en likadan kollektiv bestraffning i skid-VM i Lahtis – trots de nya uppgifterna om ett systematiskt dopningsprogram i den ryska statens regi.

– Jag tror inte det blir några sanktioner som berör hela landet. Delvis finns det många juridiska frågor, delvis måste vi se till att sanktionerna når rätt adress, säger det internationella skidförbundet FIS styrelseledamot Martti Uusitalo till HBL.

– Det är inte rätt att bestraffa unga, kanske rena idrottsutövare.

Sex avstängda

I ett öppet brev kräver fler än hundra av världens bästa skidåkare hårda tag mot Ryssland, som gjort sig skyldigt till systematisk dopning på en skala som inte setts förut i modern tid. Man anklagar FIS för att ha haft en för slapp inställning till dopning.

– FIS måste ta idrottsutövarnas åsikt i beaktande. Det handlar inte om att bestraffa någon, utan om att beskydda dem som inte dopat sig, säger Harri Syväsalmi som är ordförande för Finlands idrotts integritetscentrum Suek.

FIS har temporärt stängt av sex ryska OS-stjärnor som utpekas i professor Richard McLarens rapport, däribland de olympiska medaljörerna Alexandr Legkov och Maxim Vylegzjanin. De ska ha fått sina dopningsprov manipulerade i Sotji.

– De som kan bevisa att de blivit trovärdigt dopningstestade ska få delta i skid-VM precis som i OS i Rio, men åtminstone ska inte de som är misstänkta för dopning få vara med, säger Syväsalmi.

Omvänd bevisbörda

Enligt McLarenrapporten har också många andra ryska längdåkare varit involverade i det statliga dopningsprogrammet. Det är dock juridiskt svårt att utvidga sanktionerna till att gälla hela det ryska landslaget.

– Det internationella antidopningsreglementet känner inte till någonting sådant som ett kollektivt straff, säger vicehäradshövding Olli Rauste som är expert i idrottsjuridik.

– Rättspåföljderna grundar sig alltid på idrottsutövarens egna ansvar. Det går inte att bestraffa individuella idrottsutövare för att det förekommit systematisk dopning.

Inför sommarspelen i Rio de Janeiro beslöt IOK i stället att ställa stränga krav på de ryska idrottsutövarna: För att få delta måste ryssarna bevisa att de blivit regelbundet dopningstestade av internationella antidopningsmyndigheter. En klar avvikelse från normal rättspraxis och den internationella antidopningsbyrån Wadas egna reglemente:

Antidopningsorganisationen har bevisbördan för att en dopingförseelse har förekommit.

Antidopningskonventionen

Enligt Rauste skulle IOK:s krav inte ha stått sig i en kritisk granskning i idrottens internationella skiljedomstol Cas, om någon velat ta upp saken för behandling. Cas satte stopp för IOK:s planer på att ge portförbud till ryska idrottsutövare som förut avtjänat en dopningsavstängning.

I teorin skulle FIS kunna göra som det internationella friidrottsförbundet IAAF, som avstängde hela det ryska grenförbundet efter att det framkommit uppgifter om utbredd korruption och systematisk dopning inom de ryska friidrottskretsarna. Därmed kunde de ryska friidrottarna inte delta i EM eller OS. Men det finns än så länge inga bevis för att man gjort någonting fel inom det ryska skidförbundet.

Den internationella paralympiska kommittén IPK avstängde i sin tur Rysslands paralympiska kommitté, med hänvisning till att Ryssland inte haft ett fungerande antidopningssystem såsom medlemsstadgarna påbjuder. Både IAAF:s och IPK:s beslut godkändes av Cas.

– Jag tror det är möjligt att avstänga Ryssland om det visar sig att det varit frågan om statlig dopning. Man kan hänvisa till Unescos antidopningskonvention om inte annat, säger Syväsalmi.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning