Nya uppgifter: USA i hemlig cyberattack mot Iran

USA:s president Donald Trump och hans iranske motsvarighet Hassan Rohani. Arkivbild. Bild: AP/TT

USA har i hemlighet utfört en cyberattack mot Iran, säger två källor till Reuters. Cyberattacken skedde kort efter drönarattackerna mot två oljeanläggningar i Saudiarabien, enligt uppgifterna.

Slaget mot cybernätet ska ha påverkat hårdvara och var riktat mot Teherans förmåga att sprida propaganda, enligt Reuters källor, som inte ger några detaljer om hur attacken ska ha gått till.

Attacken ses som ett försök från Donald Trump och hans ledning att motverka Irans angrepp, utan att få konflikten mellan länderna att trappas upp ytterligare.

USA och Saudiarabien har lagt skulden för angreppet i september, mot det statliga saudiska oljebolaget, på Iran och USA har skickat tusentals soldater till Saudiarabien efter anfallet.

Även Storbritannien, Frankrike och Tyskland har offentligt lagt skulden på Iran – som förnekar all inblandning.

Iran och USA är på kollisionskurs sedan maj i fjol då Trump bröt med det kärnenergiavtal som de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd – Frankrike, Storbritannien, Ryssland, Kina och USA – samt Tyskland slöt med Iran 2015.

Iran har också cyberattackerat USA. Tidigare i oktober försökte en hackergrupp som kopplas till Irans styre att infiltrera mejlkonton med samband till Trumps presidentvalskampanj 2020. Teheran pekas också ut för att sprida desinformation och propaganda.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning