Nya uppgifter: Nazisten Brunner dog i en källare i Syrien

Jagad man. Alois Brunner hörde till de högst rankade tyska officerarna och krigsförbrytarna som aldrig ställdes inför rätta. Han dömdes i sin frånvaro till döden år 1954.Bild: PA/SIMON WIESENTHAL CENTER

Alois Brunner utlämnades aldrig från Syrien. Tidigare uppgifter hävdade att han dog som en fri man 2009 eller 2010 men enligt franska Revue XXI-tidningen avled han redan nio år tidigare. Instängd i en källare i Damaskus.

En fransk domstol dömde Brunner i dennes frånvaro till döden för brott mot mänskligheten 1954 men han utlämnades aldrig trots att det var nära en gång i slutet av 1980-talet. Den syriska diktatorn Hafez el-Assads regim var i princip överens med Östtyskland och president Honecker om en utlämning men de planerna rann ut i sanden då muren i Berlin föll.

Brunner föddes i Nadkut i Österrike-Ungern 1912. Han gick med i nazistpartiet 1931 och Sturmabteilung, också känt som SA, ett år senare. Efter att han sex år senare gick med i lika illa beryktade som ökända schutzstaffel, SS, fick han ett allt större ansvar inom den nazistiska organisationen. Han samarbetade med bland andra Adolf Eichmann, den onda hjärnan bakom deportationerna av miljontals judar i Europa. Eichmann flydde till Argentina 1950 men spårades upp av den israeliska underrättelsetjänsten Mossad 1960, fördes till Israel och dömdes där till döden 1962 för brott mot mänskligheten.

Brunner organiserade massdeportationer av judar från Slovakien och Vichy i Frankrike. Han planerade deportationen av 43 000 judar från Wien och 46 000 från Thessaloniki i Grekland. Efter det utsågs han till kommendör för Drancys interneringsläget i Frankrike varifrån 75 000 judar sändes till koncentrationsläger, 67 000 av dem direkt till Aushwitz.

Brunner var känd för sin brutalitet och för att vara sällsynt känslokall. Då judiska familjer anlände till Drancy separerades små barn omedelbart från sina föräldrar för att så fort som möjligt deporteras till förintelseläger.

Brunner arresterades efter kriget men han lyckades undkomma rättvisan då man förväxlade honom med en annan Brunner som hette Anton i förnamn.

Kände ingen ånger

Han jobbade först som vapenhandlare i Egypten dit han flydde 1954 innan han på falska papper flyttade till Syrien där han gick han under namnet Doktor Georg Fischer då han arbetade för den syriska regeringen. Exakt vad han gjorde är aningen oklart men kvalificerade uppgifter gör gällande att han bland annat lärde ut sina tortyrkunskaper till den syrianska underrättelsetjänstens agenter.

I en intervju 1987 sade han sig inte känna någon ångerfullhet över det han gjorde sig skyldig till under andra världskriget.

– Alla judar som dog förtjänade det. De var djävulens agenter och människoavfall, sade han då.

Israel och många andra försökte upprepade gånger få honom utlämnad men Syrien vägrade. Två brevbomber, möjligen med Mossad som avsändare, kostade honom ett öga och fingrarna på vänster hand.

Enligt Efram Zuroff, känd för att i åratal ha jagat nazistiska krigsförbrytare, dog Brunner i Syrien 2009. Mer eller mindre som en fri man.

Men enligt den franska tidningen Revue XXI är sanningen en helt annan. Tidningen har talat med tre män från den syrianska säkerhetstjänsten. Tre män som jobbat som vakter och som har en helt annan historia att berätta om Brunner.

Enligt dem levde Brunner så gott som hela 1990-talet i husarrest, de sista åren instängd i en källare.

– Vi låste dörren om honom och öppnade den aldrig igen, säger en av männen. De sista åren svalt han.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00