Nya träningscheferna: "Juniorstjärnor ska bli seniorstjärnor"

Tommi Evilä, Antti Leskinen och Hannu Hämäläinen är Friidrottsförbundets nya träningschefer. Bild: Markku Ulander

Friidrottsförbundet förnyar sin organisation. Begreppet grentränare slopas helt och hållet, i stället utnämns tre träningschefer som jobbar mellan träningsledaren Jorma Kemppainen och idrottare, tränare och föreningar.

– Det kändes som att vi behövde en omfattande förändring. Vi vill tillföra en ny dos energi som en stor organisation ibland behöver, säger Friidrottsförbundets vd Jarmo Mäkelä.

Förändringen som Friidrottsförbundet gör är att man anlitar tre träningschefer, varav alla har sin egen ansvarsregion, i stället för att ha skilda specialtränare för olika grenar. Den nya trion består av Tommi Evilä, Hannu Hämäläinen och Antti Leskinen. Träningscheferna jobbar aktivt tillsammans med träningsledaren Jorma Kemppainen men med fokus att stödja de lokala föreningarna och idrottarna. Tammerfors, Jyväskylä och Helsingfors fungerar som så kallade träningsbaser.

Före detta längdhopparen Eviläs regionala ansvar är Tammerfors, sprintern Hämäläinen, som nyss lade av sin karriär, har ansvar om Jyväskylä medan före detta uthållighetslöparen Leskinen, som tidigare haft ansvar om södra Finlands distrikt, har sin bas i Helsingfors.

– Träningscheferna jobbar tillsammans med regionernas toppföreningar, idrottsakademier och andra enheter som jobbar med elitidrott. De ser till att resurserna riktas till att stödja den dagliga träningsverksamheten, säger Mäkelä.

Lovande juniorer

I sommarens friidrotts-EM fick Finland nöja sig med en bronsfärgad spjutmedalj. I OS kammade friidrottarna noll. Positiva utropstecken var ändå unga Oskari Mörös fjärdeplats i EM och nationsrekord samt Nooralotta Neziris starka prestationer. Två fina exempel på att den blåvita friidrotten inte trots allt mår så dåligt. Lägg till att man i 17-åringarnas EM tog hela sju medaljer och att man i junior-VM (U20) tog femte mest medaljer (tre brons) av europeiska länder så tänds hoppet.

Träningscheferna lyfter en målsättning över alla andra då de berättar om vad de vill få till stånd.

– Vi har länge haft bra framgångar i juniorernas stortävlingar. Vi vill at våra juniorstjärnor ska bli seniorstjärnor, säger Hämäläinen.

– Vi måste få löften mot toppen med en större procent, säger Leskinen.

Varifrån diverse grenar leds varierar men träningscheferna menar att man jobbar tätt ihop. Enligt förbundet finns nästan hälften av landets friidrottare på eller i närheten av orterna som fungerar som träningsbaser.

Träningscheferna ska bygga ett nätverk runt idrottare och tränare som gör träningen mer effektiv.

– Knyta ihop lösa snören så att man jobbar ihop i stället för att alla gör samma saker för sig själv och således jobbar extra i onödan, säger Leskinen.

Evilä efterlyser ett starkt samarbete och en hård attityd. Den attityden som ibland under karriären orsakade rubriker runt den viljestarka VM-bronsmedaljören.

– Vi konsulterar, jobbar tillsammans och delar med oss av våra kunskaper. Vi är inte de som säger precis hur man ska träna men vi ger ett starkt stöd åt idrottar-tränarparen så att de inte behöver göra allt ensamma, säger Evilä.

Träningschefernas avtal är 2+2-åriga.

– En olympiad är en lämplig period att se hur vi klarat oss, säger Mäkelä.

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning