Nya trafiksäkerhetskameror har minskat antalet olyckor och sänkt hastigheterna längs riksväg 4 och 6

Heikki Ihalainen, polisinspektör, är nöjd med de nya trafikkamerorna längs riksväg 4 och 6. Arkivbild. Bild: Sofia Westerholm/SPT

De nya kamerorna sattes upp hösten 2018. Polisstyrelsen är nöjd med kamerornas inverkan på olycksstatistiken.

År 2018 fick riksväg 4 och 6 nya trafiksäkerhetskameror. Statistiken visar att olyckorna har minskat och att hastigheten har sänkts på de aktuella vägavsnitten.

– Vi är nöjda med att vi lyckats förbättra trafiksäkerheten på dessa vägar där rikligt med trafikanter är i farten, säger polisinspektör Heikki Ihalainen vid Polisstyrelsen i ett pressmeddelande.

Markant skillnad

Under perioden april-september 2016 uppgick antalet olyckor på riksväg 4 mellan Lusi och Vaajakoski till 27. Under samma period 2019 redovisades 15.

En ännu mer markant minskning syns i statistiken från riksväg 6 mellan Lovisa och Kouvola. 16 olyckor inträffade under april-september 2016 och 2019 bara 7.

Sammanlagt har cirka 2 100 böter eller ordningsböter och cirka 1 800 anmärkningar delats ut vid sträckorna.

– De nya kamerorna fungerar med radarteknik. Mätningen görs enligt samma trösklar för ingripande som med de gamla kamerorna och på ett avstånd av några tiotals meter före stolpen, säger Ihalainen i pressmeddelandet.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning