Nya Tider utkastat från Bokmässan i Göteborg

Nya Tider får inte längre ställa ut på Bokmässan i Göteborg. Arkivfoto. Bild: Cata Portin

Nya Tiders deltagande och den uppmärksamhet det skapat, har tagit för mycket fokus från Bokmässans huvuduppgift. Med den motiveringen är den högerextrema tidningen inte längre välkommen till Göteborg

Bokmässan informerar om sitt beslut i ett pressmeddelande på tisdagen. Enligt meddelandet inleddes ett analysarbete efter årets mässa, och det har nu färdigställts.

"Ett av besluten är att Bokmässan, efter en samlad bedömning, kommer att neka Nya Tider att ställa ut vid nästa års mässa. ... alltför mycket uppmärksamhet kom att ägnas åt en enda fråga: den om en enskild utställares deltagande på mässan. Det har blivit en symbolfråga som inneburit att Bokmässans innehåll hamnat i skymundan, att organisationen inte har kunnat ägna sig åt sitt uppdrag och att mässan inte kan utvecklas," heter det.

– För att med full kraft kunna fokusera på vårt uppdrag och det som är viktigast för oss – litteratur och läsning – har vi fattat ett antal beslut så att vi kan säkra Bokmässan som Nordens största och viktigaste kulturevenemang, säger Frida Edman, vars uppdrag som tf mässansvarig löper över mässan 2018.

Under nästa bokmässa, som ordnas 27-30 september i Göteborg, vill man fokusera på läslust, nysatsning på fortbildning för skola och bibliotek samt lansera en "Bokmässepodd"

– Nu vill vi blicka framåt, och hoppas på en bred uppslutning, säger Frida Edman.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning