Nya Tider anmäls för ofredande på bokmässan i Göteborg

Bokmässan i Göteborg. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Representanter för den högerextrema tidningen Nya Tider har polisanmälts för ofredande under bokmässan i Göteborg.

En av dem som blivit konfronterade är den tidigare socialdemokratiske politikern Pierre Schori.

– De har förorsakat mig och andra stort obehag, säger Pierre Schori till Göteborgs-Posten.

Författaren och kulturskribenten Hynek Pallas säger till GT att personerna från Nya Tider förföljt vissa besökare med filmkamera och mikrofon under flera dagar.

Polisen bekräftar för GP att två personer från Nya Tider under lördagen avlägsnades från bokmässan och att de misstänks för ofredande.

Nya Tider hade 2017 en monter på bokmässan men har de två senaste åren inte tillåtits ställa ut. Att tidningen var på plats för att ställa frågor är motiverat, säger chefredaktör Vávra Suk till GP. Han anser inte att de utsända gjort något fel.

– Absolut inte. Vi gjorde helt rätt, de gjorde fel. Det är så journalistiskt arbete brukar gå till, att man ställer frågor till makthavare, säger han.

Frida Edman, mässansvarig, säger till GP att Nya Tider har nekats pressackreditering, men att mässan inte kan hindra enskilda från att komma in. Hon anser att bokmässan har agerat på ett lämpligt sätt genom att personerna har avvisats från lokalerna efter rapporter om ordningsstörning.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning