Nya tag för att förhindra smittspridning: Munskyddstvång vid publiktillställningar – sanktioner för vägrare övervägs

Vd:n för Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt, Juha Tuominen, och Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori redogjorde för nya striktare munskyddsdirektiv. Bild: Markku Ulander/Lehtikuva

Coronaläget i huvudstadsregionen ser allt dystrare ut. Därför uppmanar städerna nu folk att bära munskydd på arbetsplatsen, vid möten och i kafferummet på jobbet. Munskydd blir obligatoriska vid publika evenemang med över 20 deltagare.

Huvudstadsregionens coronakoordineringsgrupp har enats om ännu hårdare tag för att få bukt med smittspridningen. Förra veckan uppmanades alla företag med kundkontakt att kräva munskydd av sina kunder. Nästa steg blir att folk börjar använda munskydd på jobbet också då de bara träffar sina kolleger.

Den nya rekommendationen gäller alla arbetsplatser och i situationer då folk befinner sig i samma rum som en annan kollega, till exempel vid möten, i kafferummet eller i kontorslandskap.

Dagishämtare ska bära munskydd

Huvudstadsregionens coronakoordineringsgrupp uppmanar nu också föräldrar att använda munskydd då de lämnar och hämtar sina barn på daghemmet eller förskolan.

Det har visat sig att smittspridningen sker i huvudsak på jobbet och i fritidsverksamhet. Anställda som inte jobbar hemifrån, utan tillbringar arbetsdagen på arbetsplatsen, ska enligt de nya rekommendationerna bära munskydd.

Hittills har inte daghemspersonal eller lärare på grundskolan systematiskt använt munskydd på jobbet.

– Generellt kan man säga att ju fler som använder munskydd, desto bättre. Men det finns förstås situationer då det inte är praktiskt med munskydd. I allmänhet rekommenderar vi munskydd, säger Juha Tuominen, vd för Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt.

Senare meddelar Niclas Grönholm, direktör för den svenska servicehelheten vid fostrans- och utbildningssektorn i Helsingfors, att de nya munskyddsanvisningarna inte tillsvidare gäller personer som jobbar inom den grundläggande utbildningen och inom småbarnspedagogiken.

– Vi har sett smittspridning i kafferum och mötesrum där folk har suttit nära varandra och talat med varandra. Det är framför allt i sådana situationer som vi vill att man från och med nu använder munskydd, säger Juha Tuominen.

Nästan alla munskydd duger på jobbet

HBL frågar Juha Tuominen vilket slags munskydd folk uppmanas bära på jobbet: tygmunskydd, kirurgiska engångsmunskydd eller andningsskydd, till exempel av typen N95?

– Modellen spelar inte så stor roll. Huvudsaken är att man använder ett munskydd. Munskydd i tyg av god kvalitet skyddar omgivningen, men kanske inte lika mycket bäraren själv. Kirurgiska munskydd är riktigt bra. De skyddar både personer i omgivningen och bäraren i viss mån, och så finns det förstås mer avancerade andningsskydd, säger Juha Tuominen.

En annan åtgärd för att få bukt på smittspridningen är munskyddstvång vid alla publika evenemang med över 20 personer. Beslutet kommer att tas de närmaste dagarna av Södra Finlands regionförvaltningsverk.

Sanktioner mot munskyddsvägrare möjliga

– Vid större evenemang finns det en risk att man smittar varandra. Vi vill inte helt och hållet förbjuda större evenemang utan väljer att i stället utfärda striktare munskyddsregler, säger Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori.

Exakt hur munskyddstvånget kommer att formuleras blir en fråga för regionförvaltningsverket som också får ta ställning till sanktioner mot munskyddsvägrare och hur det nya obligatoriet ska övervakas.

Juha Tuominens bedömning är att munskydden kommer att vara en del av vår vardag åtminstone till nästa sommar.

– Vi slipper så småningom munskydden om och när vi har fått ett effektivt vaccin. Eventuellt kommer det här att ske någon gång nästa sommar. Men jag ser att det finns en risk för att vi fortfarande kommer att gå omkring med munskydd om ett år, säger Tuominen.

Artikeln är uppdaterad med information av Niclas Grönholm om att de nya munskyddsanvisningarna tills vidare inte gäller personer som jobbar inom den grundläggande utbildningen eller inom småbarnspedagogiken.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Renoverad funkisbostad inspirerar som härligt stadshem

Mer läsning