Nya strejker hotar i bankbranschen

Bild: Lehtikuva/Martti Kainulainen

Bankerna strejkar från och med nästa måndag i tre etapper om ingen lösning nås i den segslitna tvisten om ett nytt kollektivavtal för finansbranschen. Bägge parter försäkrar att de gör sitt yttersta för att undvika en strejk.

Det är oenighet om arbete under lördagar och söndagar som gjort att arbetsgivarna och arbetstagarna har svårt att enas om ett nytt avtal för finansbranschen. Förhandlingar kring avtalet har förts sedan oktober i fjol, men hittills har inget kompromissförslag som parterna kunnat enas om hittats.

Nu varslar bankerna om strejk i tre etapper. Nås inget samförstånd vid de förhandlingar som förs under slutet av veckan är OP först ut och arbetskonflikten där stänger de flesta av andelsbankens kontor måndag till onsdag nästa vecka. Utan avtal följer en arbetskonflikt vid Nordeas kontor veckan efter påsk, medan de övriga bankerna stänger med start den 9 april.

Fakta

Kontoren stängda i etapper

Bryter strejken ut påverkas OP-gruppens banktjänster 26–29 mars. Nordeas kontor påverkas från den 3 april till den 6 april, medan de övriga bankernas tjänster påverkas mellan den 9 och den 12 april.

En eventuell strejk stänger de flesta kontor.

Under strejken ska det gå att lyfta kontanter i de affärer som normalt tillhandahåller den tjänsten.

OP uppmanar redan sina kunder att ta ut kontanter för säkerhets skull.

Uppdaterad information om en eventuell strejks inverkan kommer efter hand på bankernas hemsidor.

Eftersom förhandlingar pågår är parterna ovilliga att kommentera situationen. De är ändå överens om att en strejk borde undvikas.

– Vi förhandlar på allvar och hoppas att det här nu löser sig snabbt, säger vd Tuomas Aarto, ordförande för servicebranschens arbetsgivare Palta.

Ordförande för Nordeas banktjänstemäns fack Nousu Kari Ahola konstaterar att det är klart att förhandlingarna är svåra när man blir tvungen att hota med strejk.

– Situationen är svår, men det är givet att vi försöker hitta en gemensam väg framåt för att undvika en strejk, säger Ahola.

Senast var bankkontoren stängda två dagar i början av januari på grund av samma konflikt. Arbetstagarparten har upplevt att arbetsgivarna ensidigt vill diktera villkoren för helgarbete, medan arbetsgivarna har upplevt att frågan är för viktig för att man ska kunna lösa den enbart med lokala avtal.

Ingendera parten vill nu kommentera huruvida åsikterna alls närmat sig varandra. Situationen är känslig i en konflikt som dragit så här långt ut på tiden, konstaterar Aarto.

Medlingen fortsätter under torsdagen hos riksförlikningsman Minna Helle. Om ingen lösning nås börjar strejken på OP:s kontor på måndag.

OP uppmanar sina kunder att i mån av möjlighet sköta sina ärenden på bankkontoren redan den här veckan. Gruppen uppger att den ändå strävar efter att trygga privatkunders och företagskunders viktigaste tjänster såsom kortbetalningar, uttag i kontantautomater och utbetalning av löner och pensioner. Banken påminner om att man dessutom kan lyfta kontanter i en del affärer och kiosker.

Banktjänstemännen representeras i konflikten av fackförbundet Pro och av Nousu, medan arbetsgivarens förhandlingar sköts av Palta.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning