Nya stjärncentern: Vi är redo

Profilvärvning. Patrik Carlsson får en stor roll i HIFK-anfallet i vinter. Bild: Leif Weckström

HIFK har haft en tung upptakt till ligapremiären, men toppvärvningen Patrik Carlsson tror på laget.– Vi blir bättre för varje dag, säger han.

En efter en lämnar spelarna isen efter träningspasset – ett av de sista före ligapremiären i Jyväskylä. Niklas Bäckström hänger kvar en stund framför tv-kameran.

Lennart Petrell ler brett när han blir tillfrågad om kaptensansvaret. Det är mycket som är nytt i laget: ny lagkapten, ny chefstränare och många nya ansikten.

En av nykomlingarna är svensken Patrik Carlsson, sommarens profilvärvning tillsammans med Juha-Pekka Haataja och Erik Thorell. Det är han som troligen får bära ansvaret som första center efter att bland annat Roope Hintz, Corey Elkins, Mikael Johansson och Robert Leino lämnat laget.

– Det ser bra ut. Vi har en stark grupp, som vill utvecklas och har höga krav på sig själva, säger Carlsson, 29.

Svår start

Resultaten har inte direkt varit övertygande under upptakten till ligasäsongen – snarare tvärtom. HIFK fick ge sig två gånger mot både Brynäs och EHC Red Bull München och blev genast utslaget ur CHL.

– Det har varit lite upp och ner. Vi har filat på små detaljer hela tiden och det är någonting vi måste göra hela året för att bli bättre. Vi mötte två bra lag och lyckades inte riktigt ta oss till den nivå som vi har, Men det är små detaljer som avgör ibland, säger Carlsson.

– Det handlar om små saker vi måste förbättra. Ligga närmare motståndarna, vara tajtare som femma, göra saker tillsammans, hjälpa varandra och vara spelbara.

Många förändringar

Som sagt, laget har genomgått stora förändringar inför den här säsongen. Ari-Pekka Selin ersatte Antti Törmänen som chefstränare. Profilspelarna Elkins, Hintz, Juhamatti Aaltonen, Daniel Grillfors, Juuso Puustinen och lagkaptenen Arttu Luttinen hör till dem som lämnade HIFK.

I stället har Carlsson, Thorell, Haataja, Teemu Laakso och Juhani Tyrväinen anslutit. Målvakten Kevin Lankinen blev skadad och tvingade HIFK att värva Atte Engren.

– Det har absolut inverkat. Vi har nya coachar och ett nytt sätt att spela. Alla här börjar från grunden, men jag tycker vi börjat på rätt sätt och efterhand lär vi känna varandra också utanför isen, säger Carlsson.

– Vi blir bättre och bättre för varje dag och vi är redo på fredag.

SHL-guld

Carlsson har tillbringat hela sin karriär i Allsvenskan eller SHL: tillsammans med Frölunda var han med om att vinna både SHL-guld 2016 och CHL-titeln de två senaste åren. Då var det dags att pröva någonting nytt.

– Jag ville pröva på att spela utomlands. Jag träffade Tom (Nybondas, sportchef) och Harri (Rindell, spelarscout) redan för två, två och ett halvt år sedan. De gav ett gott intryck och jag känner Daniel Grillfors, som berättade att HIFK är en bra organisation, bra fans och allting, säger Carlsson.

HIFK har bara spelat några träningsmatcher och fyra CHL-matcher så här långt. Men Carlsson har redan märkt några skillnader jämfört med SHL.

– Rinken är lite mindre, så det blir lite tätare, rakare och mera nordamerikanskt spel, säger han.

Överraskad över svenskan

Han har trivts bra i Helsingfors med sin familj, som består av honom, hans flickvän, deras dotter och deras hund. De har tillbringat en hel del tid med att bekanta sig med sevärdheterna i huvudstaden.

– Det är en väldigt fin stad. Vi ser oss omkring varje dag. Det har varit fantastiskt roligt. Det finns mycket att uppleva, säger han.

– Det är väldigt kul att det är så många som pratar svenska runtom i laget och organisationen och också på stan. Jag trodde inte det var så många som talar svenska här.

Dubbelmöte mot JYP

I dag rullar ligan i gång, för HIFK:s del med en svår bortamatch mot JYP i Jyväskylä. Redan i morgon möts lagen igen i Helsingfors.

– Jag tror jag spelat CHL eller Nordic Trophy i Jyväskylä någon gång. Det gäller att vara på tå från start. JYP har ett bra lag och kommer säkert att vara med i toppen, säger Carlsson – som har svårt att dölja sin glädje över att säsongen äntligen kör i gång.

– Det är det här man tänker på när man är ute och springer eller ligger och tränar på gymmet under sommaren. Det blir fantastiskt roligt.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03